UE va amâna cu un an introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar Basel III

Uniunea Europeană va amâna introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, cu până la un an, a declarat marţi Fabrizio Saccomanni, director general al Băncii Centrale a Italiei, o decizie care ar putea submina una din cele mai importante reforme ale crizei financiare, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 18:02
UE va amâna cu un an introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar Basel III

Mulţi oficiali de la Bruxelles se aşteptau la o astfel de decizie, după ce în noiembrie organismele de reglementare din sectorul bancar din SUA au decis să amâne data de la care ar urma să intre în vigoare noile norme internaţionale, destinate întăririi sistemului bancar. Drept răspuns, mai mulţi bancheri europeni au cerut şi ei comisarului european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier să amâne data la care noile norme ar urma să intre în vigoare în Europa.

Conform calendarului iniţial, aceste norme mai stricte de capital pentru bănci trebuiau să fie implementate progresiv începând cu data de 1 ianuarie 2013. Stabilite în anul 2010 de un comitet de bănci centrale şi organisme de reglementare din întreaga lume, normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acorda, faţă de 2% în prezent.

‘Ne îndreptăm spre o amânare a reglementărilor Basel III până spre sfârşitul lui 2013 sau cel târziu ianuarie 2014’, a afirmat la Roma Fabrizio Saccomanni.

În schimb Andreas Dombret, membru al Comitetului Băncii Centrale a Germaniei, s-a declarat încrezător că Europa va introduce ‘curând’ noile norme. ‘dacă vom reuşi să introducem Basel III în 2013, nu ar trebui să existe întârzieri în programul băncilor de majorare a capitalului până în 2019’, a explicat oficialul german.

Helmut Ettl, copreşedinte al Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA), a declarat că sunt şanse mari ca noile reglementări să intre în vigoare de la 1 iulie.

Prin standardizarea reglementărilor privind capitalul în UE, va fi mai uşor pentru BCE să supervizeze instituţiile de creditare, un prim pas înainte spre uniunea bancară, esenţială pentru integrarea fiscală a zonei euro. Liderii UE nu reuşesc, totuşi, să se înţeleagă în multe aspecte ale actului normativ, inclusiv de tip de active pot fi considerate lichide sau disponibile fără întârziere.

‘Basel III este foarte complex. Trebuie să se analizeze modul în care va fi implementat. Aceste reglementări creează o problemă. Crează un mediu inegal, la care bancherii sunt foarte sensibili’, a declarat Michael Cohrs, membru al Comitetului de politici financiare al Băncii Angliei.

Printre punctele care mai rămân de rezolvat este cel al flexibilităţii care va fi acordată fiecărui stat membru UE pentru ca ţările membre să poată impune băncilor un nivel de capital mai mare.

Un alt punct de dispută se referă la bonusurile acordate bancherilor. Parlamentul European vrea ca remuneraţia variabilă acordată bancherilor să nu o depăşească pe cea fixă, în timp ce statele membre vor să lase băncilor opţiunea de a acorda prime mai mari decât salariul fix.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...