UE va amâna o decizie cu privire la includerea gazelor naturale pe lista investiţiilor „verzi”

Uniunea Europeană intenţionează să amâne luarea unei decizii cu privire la etichetarea centralelor care funcţionează pe gaze naturale drept investiţii "verzi", o decizie cu un impact hotărâtor asupra listei investiţiilor prietenoase cu mediul, arată un proiect de document consultat de Reuters.
AGERPRES - vin, 16 apr. 2021, 14:21
UE va amâna o decizie cu privire la includerea gazelor naturale pe lista investiţiilor

Executivul comunitar urmează să dea publicităţii săptămâna următoare propunerile sale cu privire la „taxonomia verde”, o listă de activităţi economice însoţită de reguli specifice pe care aceste activităţi trebuie să le îndeplinească pentru a primi eticheta de investiţii „verzi” în UE, scrie Agerpres.

Printre cele mai spinoase chestiuni este aceea dacă gazele naturale, un combustibil fosil, pot fi incluse pe lista investiţiilor respectuoase cu mediul. Statele membre au opinii divergente când vine vorba de centralele pe gaze naturale, unele ţări apreciind că aceste centrale sunt cruciale pentru a putea renunţa la termocentralele pe cărbune, care sunt mai poluante în timp ce alte state membre se tem că includerea centralelor pe gaze pe lista investiţiilor „verzi” ar deveni un instrument de „greenwashing” şi ar deturna investiţiile care ar putea merge spre proiecte mai verzi.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană va amâna luarea unei decizii definitive, după ce mai multe propuneri destinate ajungerii la un punct de vedere comun au eşuat să acopere divergenţele.

Comisia va prezenta o propunere separată în trimestrul al patrulea pentru a răspunde la „modul în care anumite activităţi economice, în principal în sectorul energiei, contribuie la decarbonizare”, se arată într-un proiect de document comunitar consultat de Reuters. În acest fel va putea avea loc o „dezbatere transparentă” între ţările membre UE şi Parlamentul European cu privire la rolul gazelor naturale în reducerea emisiilor, consideră Executivul comunitar. Propunerea va aborda şi energia nucleară, un alt subiect care creează divergenţe în rândul statelor membre.

Taxonomia UE privind investiţiile sustenabile ar putea să se dovedească crucială pentru energia nucleară şi centralele electrice deoarece va condiţiona accesul acestor instalaţii la anumite capitaluri sau subvenţii.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan.

Atunci când sunt arse în termocentrale, gazele naturale generează jumătate din emisiile de CO2 comparativ cu cărbunele, însă producţia de gaze naturale este asociată cu scurgerile de metan, un puternic gaz cu efect de seră.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...