UE va da dovadă de flexibilitate cu privire la bugetele statelor membre

Comisia Europeană a anunţat marţi că investiţiile publice şi reformele structurale ar putea să ofere un spaţiu de manevră pentru ţările membre care încalcă prevederile referitoare la deficitul bugetar, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 16:57
UE va da dovadă de flexibilitate cu privire la bugetele statelor membre

Prevederile din Pactul de stabilitate şi creştere includ un deficit bugetar de maxim trei procente din PIB şi o datorie de maxim 60% din PIB. Comisia Europeană trebuie să se asigure că toate statele membre, şi în special cele care fac parte din zona euro, respectă Pactul de stabilitate şi creştere putând impune amenzi guvernelor care nu reuşesc să ţină sub control deficitul bugetar.

Franţa şi Italia au cerut mai mult timp pentru a-şi consolida finanţele publice, susţinând că adoptarea unor măsuri dure de austeritate în momentul actual nu ar face decât să înrăutăţească situaţia dificilă în care se găsesc economiile lor. Ca răspuns la solicitările autorităţilor de la Paris şi Roma, Comisia Europeană a dat marţi publicităţii un raport în care precizează care sunt domeniile în care statele membre UE pot conta pe flexibilitatea Executivului comunitar în evaluarea eforturilor lor fiscale.

„Oferim o interpretare a Pactului de stabilitate şi creştere dar nu modificăm şi nici nu amendăm niciuna din regulile Pactului”, a declarat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis. „Ne uităm la modul în care Pactul de stabilitate poate promova cel mai bine reformele structurale şi investiţiile şi de asemenea modul în care să analizăm situaţia economică a statelor membre”, a adăugat Dombrovskis.

„Responsabilitatea fiscală este o condiţie necesară dar nu şi suficientă pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică. Avem nevoie, de asemenea, de reforme structurale şi de creşterea investiţiilor. Aplicarea inteligentă a Pactului de stabilitate pe care o anunţăm astăzi ne va ajuta să facem progrese pe toate cele trei fronturi”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici.

Comisia Europeană a subliniat că nu propune nicio modificare la regulile actuale şi de aceea nu este nevoie de paşi legislativi iar Comisia va putea aplica noile orientări. De asemenea, Comisia va intra în dialog cu statele membre pentru a le oferi explicaţiile necesare înaintea prezentării programelor de stabilitate /convergenţă şi a programelor naţionale de reformă aşteptate în primăvara lui 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...