UE va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) îşi va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor, după ce un studiu a arătat diferenţe semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE şi modul în care băncile evită limita impusă câştigurilor din sectorul financiar, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 13:31
UE va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor

EBA ar putea include o supervizare mai strânsă a băncilor şi ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementărilor.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, fiind acuzate că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.

Actualele reglementări din UE prevăd că 40 – 60% din bonus trebuie plătit eşalonat în termen de 3-5 ani, cu posibilitatea ca bancherii să poată fi obligaţi să dea banii înapoi dacă sunt descoperite ulterior nereguli.

Autoritatea Bancară Europeană, care este responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri, propusese o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.

Studiul publicat vineri de EBA arată că, în 2012, bancherii au primit în medie bonusuri de 187.441 euro (255.200 dolari) şi salariul de bază de 172.379 euro, în total 359.820 euro. Un număr de 2.714 bancheri din Marea Britanie au câştigat un milion de euro, mai mulţi decât în toate celelalte ţări din Uniunea Europeană la un loc, arată studiul publicat de Autoritatea Bancară Europeană.

Datele reflectă poziţia dominantă a Londrei ca centru financiar al Europei şi, totodată, ca centru major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE.

‘În prezent, EBA analizează practicile băncilor şi va stabili un set de criterii pentru a aloca corect aceste elemente la alte variabile sau la remuneraţia fixă, astfel încât să se asigure că aceste practici nu vor duce la sustragerea de la reglementările legate de bonusurile bancherilor’, se arată în comunicatul EBA.

Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că plafonul stabilit de Uniunea Europeană pentru bonusuri se va dovedi ineficient în reducerea câştigurilor din industria bancară.

Câştigurile din sectorul bancar nu vor scădea ca urmare a stabilirii, de către Uniunea Europeană, a unui plafon pentru bonusuri, susţine agenţia de evaluare financiară.

Limita stabilită de Uniunea Europeană pentru bonusuri este puţin probabil să modifice semnificativ structura costurilor de tranzacţionare ale băncilor europene, în schimb, realinierea afacerilor lor cu schimbările anunţate de autorităţile de reglementare şi perspectivele privind veniturile vor fi factorii cheie în stabilirea costurilor, se arată în raport.

Uniunea Europeană vrea să limiteze plăţile excesive şi a cerut ca, din 2014, bonusurile să nu poată depăşi salariul anual, însă ar putea fi dublul salariului anual dacă acţionarii îşi dau acordul.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile de la Plaza
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile ...
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a scos la licitație un contract de 15,5 milioane de lei ...
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
British American Tobacco Global Business Services recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, care au cel mult trei ani ...
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva uigurilor
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva ...
SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat ...