UE va interzice investiţiile şi croazierele în Crimeea

Uniunea Europeană se pregăteşte să interzică toate investiţiile în Crimeea, dar şi croazierele efectuate de companii europene, pentru a arăta că ''nu a uitat'' anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia, au indicat marţi surse concordante, citate de AFP.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 19:19
UE va interzice investiţiile şi croazierele în Crimeea

Acordul formal al celor 28 de state membre ale UE, printr-o procedură scrisă, este aşteptat pentru joi după-amiază, cu câteva ore înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din UE. Ei ar urma să discute despre criza din Ucraina şi relaţiile cu Rusia, ale cărei principale bănci şi companii petroliere sunt supuse unor sancţiuni economice.

Noile sancţiuni exclud orice investiţie financiară în Crimeea, precum şi exporturile către peninsulă şi dinspre ea către UE, sau de către o companie din UE, în sectoare precum transporturile, telecomunicaţiile, energia, prospecţiunile şi extracţiile de hidrocarburi, gaze şi minerale, au indicat două surse diplomatice, citate de AFP.

Serviciile din domeniul turismului în Crimeea sunt şi ele interzise pentru companiile europene. ”Navele de croazieră nu mai pot acosta în niciun port din Crimeea”, a precizat una dintre surse.

Aceste decizii ilustrează ”continuarea politicii europene de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia” în martie, a subliniat cealaltă sursă. ”Nu s-a uitat problema Crimeii, chiar dacă s-au spus multe despre conflictul din estul” Ucrainei, soldat cu peste 4.600 de morţi din aprilie, potrivit ONU. ”Lumea rămâne extrem de preocupată”, a insistat sursa citată.

UE impusese deja, în iunie, apoi în iulie, sancţiuni vizând Crimeea. Ea a interzis astfel importul de produse provenite din peninsulă. Uniunea interzicea deja investiţiile în proiecte de infrastructură în câteva domenii (transporturi, telecomunicaţii, energie, exploatare energetică şi minieră).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...