Criza gazelor – UE va permite achiziţiile comune pentru rezervele strategice

Comisia Europeană a propus miercuri un set de reguli care permit statelor membre UE să cumpere în comun rezerve strategice de gaze naturale, în conformitate cu un plan care prevede de asemenea consolidarea stocării de gaze naturale şi adăugarea mai multor gaze cu emisii reduse de carbon în reţea, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 15 dec. 2021, 15:00
Criza gazelor - UE va permite achiziţiile comune pentru rezervele strategice

Mai multe state membre, precum Spania, Grecia şi România, au făcut un apel pentru achiziţiile la comun de gaze naturale, o măsură care potrivit acestor stat va ajuta la consolidarea livrărilor. În ultimele luni preţul gazelor naturale a atins maxime istorice, stimulate de factori precum cererea ridicată şi exporturile sub aşteptări ale Rusiei, scrie Agerpres.

Executivul comunitar a răspuns printr-o propunere care vizează un sistem în cadrul căruia operatorii de sistem vor putea achiziţiona, în comun, stocuri strategice de gaze naturale, care ar putea fi utilizate într-o situaţie de urgenţă în care există un deficit sever. Participarea la acest sistem se va face pe bază voluntară şi în prima fază ţările vor trebui să notifice Comisia Europeană, comunicând detalii precum volumele de gaze ce vor fi cumpărate, procedurile operaţionale pentru a activa stocurile într-o situaţie de urgenţă precum şi costurile şi beneficiile preconizate.

De asemenea, în conformitate cu propunerea Comisiei, ţările UE vor trebui să includă depozitele în evaluarea lor regională a riscurilor la adresa aprovizionării cu gaze, inclusiv aspectele care au legătură cu infrastructura de stocare deţinută de firme din străinătate. În situaţia în care identifică riscuri, ţările ar trebui să ia în considerare măsuri precum obligarea operatorilor de sistem să cumpere stocuri strategice.

Vicepremierul spaniol, Teresa Ribera, a declarat marţi în faţa jurnaliştilor că achiziţiile la comun mai degrabă decât achiziţiile individuale ar ajuta la obţinerea unor condiţii mai favorabile pe pieţele globale de gaze. În schimb, oficiali din alte state membre UE au spus că nu se aşteaptă ca ţările lor să ia parte la o astfel de schemă.

Propunerea Executivului comunitar nu va intra în vigoare la timp pentru a combate creşterea preţurilor din iarna aceasta, în condiţiile în care urmează mai multe luni de negocieri cu Parlamentul European şi statele membre, care trebuie şi ele să aprobe regulile propuse de Comisie, deşi au opinii opuse cu privire la rolul gazelor naturale în tranziţia energetică.

Propunerea Comisiei ar necesita ca acordurile pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale ale ţărilor membre să se încheie până în 2050, data la care UE a promis că îşi va reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, gazele naturale asigură aproximativ un sfert din energia blocului comunitar iar 90% din gazele naturale consumate în UE sunt importate.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Group va păstra marca Dacia şi activitatea acesteia din România
Renault Group va păstra marca Dacia şi activitatea acesteia din România
Grupul Renault își reafirmă intenția de a păstra marca Dacia și activitatea acesteia în România, însă admite căutarea unui partener pentru „o parte a perimetrului mecanic”, așa cum a......
Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să înfrunte realitatea şi să discute cu Putin
Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să înfrunte realitatea şi să discute cu Putin
Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că ...
Visual Fan se lansează pe piața energiei verzi
Visual Fan se lansează pe piața energiei verzi
Visual Fan SA, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW și deținătoarea brandului Allview, anunță ...
Bolt vrea să mai angajeze 100 de ingineri software în România
Bolt vrea să mai angajeze 100 de ingineri software în România
Bolt organizează la Bucureşti, pe 30 mai 2022, primul eveniment dedicat inginerilor IT şi programatorilor din România. ...