1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

UE va primi în doi ani cel puţin 50.000 de refugiaţi direct din Africa, Orientul Mijlociu şi Turcia

Comisia Europeană a fixat obiectivul ca Uniunea Europeană să primească 'cel puţin 50.000' de refugiaţi în doi ani direct din ţările Africii, Orientului Mijlociu şi Turcia, pentru a oferi o alternativă 'sigură şi legală' la periculoasa traversare a Mării Mediterane, informează AFP.

27 sep, 2017 | Agerpres

Executivul european 'recomandă un nou program de reinstalare, pentru a aduce în Europa cel puţin 50.000 dintre persoanele cele mai vulnerabile, care au nevoie de o protecţie internaţională, în următorii doi ani', a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

Un buget de 500 de milioane de euro 'a fost pus deoparte' pentru a susţine statele membre ce vor accepta să primească refugiaţi, conform calculului de 10.000 de euro pentru o persoană.

'O atenţie sporită ar trebui să fie acordată reinstalării' de persoane din 'Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad şi Etiopia', a insistat executivul UE, încurajând în acelaşi timp ţările europene să continue reinstalările de refugiaţi din Turcia şi Orientul Mijlociu.

Noul obiectiv a fost fixat de Bruxelles în aceeaşi zi în care s-a încheiat programul de 'relocare' a solicitanţilor de azil dinspre Italia şi Grecia. Acest program a permis repartizarea a circa 29.000 de persoane în doi ani în UE, dinspre cele două ţări mediteraneene, dintr-un obiectiv iniţial de 160.000.

Însă, contrar acestor cote de 'relocare', care au fost decise de ţările UE printr-un vot majoritar cu preţul unor vii controverse, 'reinstalările' din ţări terţe evocate miercuri de Comisia Europeană ţin de alegerea discreţionară a statelor membre. Prin urmare, Bruxellesul nu le poate obliga să primească refugiaţi.

În decursul ultimilor doi ani, ţările europene au procedat la 'reinstalarea' a 23.000 de refugiaţi, majoritatea din Turcia şi Orientul Mijlociu, în cadrul programelor care de asemenea se încheie

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO