UE vrea acces ‘garantat’ la gazele naturale şi ţiţeiul din SUA

Uniunea Europeană vrea ca SUA să elimine restricţiile la exporturile de gaze naturale şi ţiţei, ca parte a negocierilor comerciale în desfăşurare, relevă un document al Comisiei Europene ajuns în posesia Washington Post şi citat de EUobserver.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 11:22
UE vrea acces 'garantat' la gazele naturale şi ţiţeiul din SUA

Documentul de strategie ale Executivului UE cere ‘un angajament obligatoriu care să garanteze exportul liber de resurse de ţiţei şi gaze naturale’.

Negociatorii UE şi SUA vor avea săptămâna viitoare, la Bruxelles, cea de-a şasea rundă de discuţii privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), despre care oficialii susţin că ar putea valora 100 de miliarde de euro pe an, echivalent cu un plus de 0,5% la PIB-ul UE.

Deşi acest acord comercial, pe care negociatorii speră să-l finalizeze în 2015, va elimina probabil majoritatea barierelor tarifare încă în vigoare între cele două părţi, valoarea reală înţelegerii va consta în armonizarea reglementărilor şi în schimbul de materii prime.

Includerea în acord a unui capitol privind energia este o prioritate cheie a oficialilor UE. Documentul ajuns în presă susţină că ‘nu ar trebui să fie dificil de introdus un capitol cu reguli privind comerţul şi investiţiile în energie şi materii prime’.

În fruntea solicitărilor UE se află cea ca Washingtonul să renunţe la cerinţa sa de a analiza dacă exporturile sunt de interes public înainte de a aproba orice vânzări către străinătate, ‘transformând orice procedură obligatorie şi ne-automată privind licenţele de export într-un proces prin care licenţele pentru exporturile către UE sunt oferite automat şi rapid’.

UE vrea să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze naturale şi ţiţei din Rusia, în special în contextul actualei crizei din Ucraina. Blocul comunitar şi-a exprimat de asemenea de mult dorinţa de a avea acces mai uşor la resursele mari de gaze naturale şi ţiţei din SUA determinate de explozia recentă a exploatărilor de gaze şi ţiţei de şist.

Mai multe ţări din UE au depozite importante de gaze de şist pe teritoriul lor, dar majoritatea au fost până acum reticente în a le exploata, din cauza îngrijorărilor privind efectele asupra mediului ale tehnicii de fracturare hidraulică prin care se extrag combustibilii fosili.

‘Actuala criză din Ucraina confirmă situaţia delicată cu care se confruntă UE în ceea ce priveşte dependenţa energetică’, notează documentul.

Însă exporturile de gaze naturale ar putea duce la creşterea preţurilor pentru americanii de rând şi companii, care au beneficiat de o scădere cu 50% a preţurilor la energie în ultimii cinci ani, iar negociatorii americani au refuzat până acum să renunţe la restricţii.

Documentul Comisiei Europene recunoaşte reticenţa Washingtonului, admiţând că ‘SUA au ezitat să discute o soluţie pentru restricţiile privind exporturile americane de gaze naturale şi ţiţei în cadrul TTIP’.

‘Nu am observat decât o deschidere limitată din partea SUA. Lipseşte încă un acord clar de a discuta un capitol comprehensiv despre energie şi materii prime’, se mai menţionează în document.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...