UE vrea garanţii privind menţinerea angajamentelor SUA de protecţie a datelor personale

Uniunea Europeană are nevoie de 'asigurări' privind menţinerea de către noua administraţie americană a angajamentelor SUA de protecţie a datelor personale ale europenilor, a declarat vineri, în capitala malteză, La Valletta, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, transmite AFP.
Economica.net - vin, 27 ian. 2017, 17:02
UE vrea garanţii privind menţinerea angajamentelor SUA de protecţie a datelor personale

Ea a făcut referire la ‘Privacy Shield’ (‘Scut de confidenţialitate’ – n.r.), un nou cadru juridic intrat în vigoare în vara lui 2016 şi menit a proteja datele europenilor când acestea sunt transferate de companii pentru a fi administrate pe teritoriul american.

Acest nou cadru a făcut obiectul a mai mult de doi ani de negocieri între Washington şi Comisia Europeană, care cerea garanţii împotriva supravegherii în masă pe teritoriul american şi recursuri posibile împotriva unor eventuale utilizări abuzive de date ale europenilor.

‘Urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în SUA’, a afirmat Vera Jourova, răspunzând unei întrebări a presei în timpul unei reuniuni a miniştrilor de justiţie din UE în Malta.

‘Am nevoie de anumite asigurări în privinţa menţinerii ‘Privacy Shield”, a adăugat ea, reamintind că ‘autorităţile americane s-au angajat să menţină un anumit număr de garanţii pentru consumatorii europeni’, sub precedenta administraţie.

Conform Comisiei Europene, circa 1.700 de companii americane şi-au luat deja angajamentul de a respecta termenii ‘Privacy Shield’ de la lansarea sa, ceea ce le conferă o certificare a priori privind respectarea normelor europene.

Noul ‘scut’ prevede în special că Ministerul american al Comerţului supervizează ca firmele să respecte aceste reguli, sub ameninţarea unor sancţiuni.

Washingtonul a acceptat de asemenea să creeze un post de ‘mediator’ în Departamentul de Stat pentru a examina eventuale recursuri ale cetăţenilor europeni în domeniul informaţiilor.

Au fost de asemenea prevăzute mecanisme pentru ca europenii să poată contesta o utilizare abuzivă a datelor lor de către companii pe teritoriul american.

Datele personale vizate înglobează tot ceea ce poate permite identificarea unui individ, în mod direct (un nume, o fotografie) sau indirect (un număr de client).

Mii de companii, de la întreprinderi mici şi mijlocii la giganţi ai internetului, le transferă din Europa spre teritoriul american pentru a le exploata în scopuri comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...