UE vrea să folosească taxarea ca instrument în lupta împotriva schimbărilor climatice

Taxarea nu va fi uitată în planurile Uniunii Europene privind combaterea încălzirii globale, iar taxele ar trebui să fie revizuite pentru a reflecta costurile asupra mediului şi climei, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 16 nov. 2020, 14:41
UE vrea să folosească taxarea ca instrument în lupta împotriva schimbărilor climatice

Oficialii de la Bruxelles vor o restructurare de amploare a politicilor, inclusiv a pieţei de carbon din Europa, a subvenţiilor agricole şi a standardelor privind emisiile de CO2 ale automobilelor, în ideea de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. În cadrul acestor planuri, Executivul comunitar va revizui normele privind taxarea energiei în UE până în vara lui 2021.

Frans Timmermans a spus luni că blocul comunitar trebuie să revizuiască sistemul actual, în conformitate cu care taxele reflectă costul producţiei şi transportului unui produs, dar nu ţin cont şi de impactul său asupra mediului.

„La un anumit moment, va trebui să ne asigurăm că amprenta de carbon se reflectă pe deplin în taxele noastre. Spun acest lucru fiind pe deplin conştient că aceasta este de multe ori responsabilitatea politicilor naţionale. Însă, dacă vrem să fim consecvenţi cu privire la acest subiect şi dacă vrem să ajungem la o economie circulară, va trebui să ne gândim la schimbarea sistemului de taxe”, a susţinut Timmermans, la evenimentul online European Business Summit.

Unele state membre au introdus deja taxe de mediu la nivel naţional. Anul viitor Olanda va introduce taxe CO2 pentru industrie şi va majora taxele pentru biletele de avion, în ideea de a reduce un decalaj de accesibilitate între biletele de tren şi cele de avion.

Între timp, statele membre UE au căzut de acord asupra unei taxe la nivelul întregului bloc comunitar cu privire la reziduurile din plastic ne-reciclat, iar Comisia a anunţat că ia în considerare o taxă pe combustibilul de avion pentru a promova o reducere a emisiilor în sectorul aviaţiei.

Cu toate acestea, modificarea regulilor privind taxarea în UE necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre, ceea ce înseamnă că sunt dificil de adoptat.

În prezent, UE impune un nivel minim al accizelor pe care statele membre trebuie să le aplice pentru combustibili precum gazele naturale şi cărbunele.

Modificarea taxării combustibililor ar putea să se confrunte cu o rezistenţă deosebită din partea ţărilor şi companiilor îngrijorate că taxe mai mari în funcţie de emisiile de carbon ar putea face produsele lor mai scumpe sau i-ar prejudicia pe consumatori, chiar dacă susţinătorii subliniază că veniturile strânse de pe urma taxelor de carbon ar putea fi utilizate pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile sau la finanţarea proiectelor cu emisii reduse de carbon.

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei din România, ci......
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Planul Europei de a elimina autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă a pus bătrânul continent în avangarda ...
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică ...
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...