UE vrea să impoziteze „corect” giganţii digitali în ţările membre. Caută noi măsuri fiscale pentru Google, Amazon, Facebook şi Apple

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană au stabilit sâmbătă să înceapă să elaboreze noi măsuri fiscale care să permită impozitarea corectă a activităţii companiilor digitale şi au însărcinat Comisia Europeană să prezinte o propunere care să fie gata în primăvara lui 2018, relatează agenţia EFE.
Economica.net - sâm, 16 sept. 2017, 13:34
UE vrea să impoziteze

„Am cerut experţilor statelor membre şi Comisiei Europene să încerce să găsească soluţii atât pe termen lung cât şi scurt”, a afirmat ministrul Finanţe al Estoniei, Toomas Toniste, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor Economiei şi Finanţelor din UE.

Cele 28 de state membre au dezbătut sâmbătă necesitatea găsirii de soluţii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook şi Apple, să plătească impozite corecte în ţările europene.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conţină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea şefilor de state şi de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia.

Ulterior, ţările membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la consiliul din decembrie, care vor marca traseul pentru ca Executivul comunitar să elaboreze o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreşedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franţa, Spania, Germania şi Italia au venit la dezbateri cu o propunere comună pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte şase ţări, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România şi Slovenia, care au semnat declaraţia iniţiată de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat că „peste 20 de ţări” sprijină ideea, ceea ce va genera „presiune politică” să se meargă mai departe.

„Deşi soluţia pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit şi definirea sediului permanent, dificultăţile pentru a obţine o soluţie globală sunt de aşa natură că este nevoie să acţionăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanţele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicţie”, a spus Guindos.

Ţările membre sunt de acord că soluţia finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...