UE vrea să reglementeze servicii precum Facebook, WhatsApp sau Skype, la presiunea giganţilor din telecom

Comisia Europeană (CE) pregăteşte reglementări fără precedent pentru serviciile online, precum WhatsApp sau Skype, în cadrul proiectului de reformă a cadrului legislativ pentru sectorul telecomunicaţiilor, potrivit unor documente interne de la Bruxelles consultate de Financial Times.
Economica.net - lun, 15 aug. 2016, 21:00
UE vrea să reglementeze servicii precum Facebook, WhatsApp sau Skype, la presiunea giganţilor din telecom

Facebook, care deţine WhatsApp şi Facebook Messenger, sau Microsoft, operatorul Skype, ar putea fi supuse reglementărilor UE privind securitatea şi confidenţialitatea datelor, şi ar vor aduse, într-o formă sau alta, sub umbrela reglementărilor aplicate companiilor telecom tradiţionale.

Europa încearcă să exercite mai mult control asupra serviciilor de comunicaţii online, sector dominat de companii din Statele Unite. În prezent, astfel de servicii sunt predominant nereglementate, legislaţia UE în domeniul comunicaţiilor fiind limitată la companiile telecom tradiţionale.

Comisia Europeană şi-ar putea prezenta propunerile începând din luna septembrie a acestui an, după care urmează şi o reevaluare a legislaţiei privind confidenţialitatea datelor în spaţiul online, potrivit documentelor consultate de Financial Times.

Noile politici UE în domeniul telecom sunt promovate drept catalizatori pentru creşterea accesului la servicii de internet de mare viteză în cele 28 de ţări membre şi cuprind măsuri menite să reducă decalajul dintre reglementările aplicate sectorului telecom şi furnizorii rivali de servicii de comunicaţii cu suport online.

Birocraţia europeană susţine că serviciile care permit efectuarea de apeluri de voce şi transmiterea de mesaje pe internet trebuie reglementate în acelaşi mod ca serviciile pe care le înlocuiesc: apelurile telefonice şi SMS-urile.

Giganţii europeni din telecom, precum Deutsche Telekom, Orange sau Telefonica, reclamă de ani buni că rivalii de peste Ocean, precum Google, Microsoft sau Facebook, câştigă enorm de pe urma regimului mult mai blând de reglementare.

Totodată, giganţii online au pierdut un aliat important la Bruxelles. Marea Britanie a fost principalul opozant al reglementării mai stricte a serviciilor online. Londra are încă o voce la Bruxelles, până când va decide să activeze Articolul 50 pentru ieşirea din UE, însă Brexitul i-a redus semnificativ influenţa, spun surse europene pentru Financial Times.

Unele ţări vor acţiona înaintea Comisiei Europene. Arcep, autoritatea de reglementare în comunicaţii din Franţa, va decide în septembrie dacă vrea să oblige Google, Viber şi Skype să se înregistreze ca furnizori de servicii de telecomunicaţii.

Totodată, orice serviciu care permite apelarea unui număr de telefon tradiţional de pe internet va fi supus reglementărilor UE în domeniul telecom, potrivit documentelor consultate de Financial Times. Apelurile către conturi online, precum Skype la Skype sau între utilizatori WhatsApp sau Facebook Messenger, nu vor fi afectate de noile reguli.

Printre consecinţele noilor reglementări ar fi creşterea influenţei UE asupra modului în care companiile americane din online gestionează traficul şi datele utilizatorilor din Europa. În plus, furnizorii de servicii de comunicaţii online ar fi obligate să ofere, spre exemplu, acces la numărul de urgenţă 112.

Sectorul telecom are grupuri de lobby foarte puternice la Bruxelles: marile companii germane, franceze, spaniole sau britanice din domeniu îşi promovează interesele individuale şi fac front comun împotriva marilor jucători din online, precum Google.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...