1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

News

Ultimele discuţii privind achiziţia de teren agricol de către străini. În septembrie apare legea

După foarte multe luni de discuţii şi o multitudine de variante, proiectul de act normativ ce va reglementa modalitatea prin care persoanele fizice străine vor putea achiziţiona teren în România este aproape gata. În septembrie va apărea, spre dezbatere, proiectul de act normativ.

26 aug, 2013 | | ECONOMICA.net

Cu patru luni înainte ca cetăţenii străini, persoane fizice, să poată cumpără teren în România, se pare că va apărea spre dezbatere şi proiectul de lege care va reglementa piaţa funciară. Oficialii Ministerului Agriculturii susţin că săptămâna viitoare va avea loc o ultimă întânire cu organizaţiile profesionale, astfel ca luna viitoare să apară şi varianta finală a proiectului de act normativ. "Marţi vom avea o întâlnire cu organizaţiile profesionale. În septembrie vom avea proiectul", a declarat pentru ECONOMICA.NET Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta nu a menţionat şi care sunt principalele prevederi prin care se doreşte limitarea tranzacţiilor speculative, motivând că ar putea apărea modificări după discuţiile cu patronatele.

În luna iunie, secretarul de stat al Ministerului a vorbit pentru ECONOMICA.NET  despre una dintre variantelele pe care se lucra atunci. "Pot doar să precizez ce considerăm noi că se poate face. Eu cred că persoana (fizică n.red) care cumpără ar trebui să aibă studii de specialitate, dar nu mă refer la o facultate în domeniu. De asemenea, cred că ar trebui să aibă experienţă în domeniu, pentru că la persoanele fizice este diferit faţă de cele juridice. Persoanele juridice au angajaţi ingineri agronomi. De asemenea, cred că nu trebuie schimbat domeniul de activitate timp de 20 de ani de la achiziţionarea terenului şi nici proprietarul nu ar trebui să se schimbe pentru 10 ani", declara în luna iunie Dumitru Botănoiu.

Detalii aici : Statul pune restricţii dure la achiziţia de teren agricol, de la anul

România ocupă primul loc în topul țărilor cu teren arabil deținut de străini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafeței arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizaţia mondială Grain. Străinii au cumpărat teren în România pe firmă, dar de la 1 ianuarie 2014 o vor putea face şi pe persoană fizică. 

 

 

 

 


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO