Ultimele teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma: substanţa activă, diluată şi de 4.200 de ori

Ministerul Sănătăţii a făcut publice, joi seară, rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit acestora substanţele active fiind diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată, informează NEWS.ro.
Economica.net - vin, 13 mai 2016, 04:55
Ultimele teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma: substanţa activă, diluată şi de 4.200 de ori

Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM, menţionează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Potrivit rezultatelor, la produsul Hexio A prelevat de la spitale din judeţul Mureş s-au înregistrat concentraţii de 4.200 de ori mai mici faţă de cele înscrise pe ambalaj, la toate cele cinci loturi analizate.

În cazul probelor prelevate din unităţile sanitare din Călăraşi, la produsul Suprasept au fost depistate concentraţii ale substanţei active mai mici de circa 12 ori, la fel şi în cazul produsului Hexio-Sept.

Rezultatele testelor efectuate pe produse prelevate din spitalele din judeţul Braşov arată concentraţii de două ori mai mici în cazul Polyiodine Scrub şi de circa 12 ori mai mici în cazul Hexio-Sept.

Rezultatele pot fi consultate aici

Date fiind rezultatele analizelor efectuate în ultimele două zile cu privire la concentraţia dezinfectanţilor Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea efectuării de teste suplimentare de concentraţie la ICECHIM, urmând ca ancheta administrativă să continue conform Planului de Măsuri dispus de premierul Dacian Ciolos, ministru interimar al Sănătăţii, se mai precizează în comunicat.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, controalele vizând exclusiv produsele Hexi Pharma.

Secretarul de stat a precizat că toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale într-un termen de zece zile.

El a mai spus că nu este o problemă aprovizionarea cu biocide. Strâmbu a spus că există 18 producători pentru aproximativ 110 tipuri de biocide.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat, miercuri, că Guvernul nu exclude posibilitatea de a acţiona într-un proces civil compania Hexi Pharma, pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.

”Ancheta penală continuă. Pe altă parte, ceea ce Ministerul Sănătăţii, ICECHIM şi Guvernul au făcut în acest moment este parte a unei anchete adiministrative şi a unei recomandări de lucru pe care vrem să o continuăm, dar nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva prejudicilor, împotriva companiei respective pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm şi să le măsurăm ca atare aşa că, indiferent ce se va întâmpla cu compania respectivă, să putem reacţiona în termenii legali existenţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Hexi Pharma a anunţat, miercuri, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze medicilor personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3,......
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de Takata
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de ...
Administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra a 30 de ...