Ultimele teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma: substanţa activă, diluată şi de 4.200 de ori

Ministerul Sănătăţii a făcut publice, joi seară, rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit acestora substanţele active fiind diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată, informează NEWS.ro.
Economica.net - vin, 13 mai 2016, 04:55
Ultimele teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma: substanţa activă, diluată şi de 4.200 de ori

Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM, menţionează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Potrivit rezultatelor, la produsul Hexio A prelevat de la spitale din judeţul Mureş s-au înregistrat concentraţii de 4.200 de ori mai mici faţă de cele înscrise pe ambalaj, la toate cele cinci loturi analizate.

În cazul probelor prelevate din unităţile sanitare din Călăraşi, la produsul Suprasept au fost depistate concentraţii ale substanţei active mai mici de circa 12 ori, la fel şi în cazul produsului Hexio-Sept.

Rezultatele testelor efectuate pe produse prelevate din spitalele din judeţul Braşov arată concentraţii de două ori mai mici în cazul Polyiodine Scrub şi de circa 12 ori mai mici în cazul Hexio-Sept.

Rezultatele pot fi consultate aici

Date fiind rezultatele analizelor efectuate în ultimele două zile cu privire la concentraţia dezinfectanţilor Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea efectuării de teste suplimentare de concentraţie la ICECHIM, urmând ca ancheta administrativă să continue conform Planului de Măsuri dispus de premierul Dacian Ciolos, ministru interimar al Sănătăţii, se mai precizează în comunicat.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, controalele vizând exclusiv produsele Hexi Pharma.

Secretarul de stat a precizat că toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale într-un termen de zece zile.

El a mai spus că nu este o problemă aprovizionarea cu biocide. Strâmbu a spus că există 18 producători pentru aproximativ 110 tipuri de biocide.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat, miercuri, că Guvernul nu exclude posibilitatea de a acţiona într-un proces civil compania Hexi Pharma, pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.

”Ancheta penală continuă. Pe altă parte, ceea ce Ministerul Sănătăţii, ICECHIM şi Guvernul au făcut în acest moment este parte a unei anchete adiministrative şi a unei recomandări de lucru pe care vrem să o continuăm, dar nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva prejudicilor, împotriva companiei respective pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm şi să le măsurăm ca atare aşa că, indiferent ce se va întâmpla cu compania respectivă, să putem reacţiona în termenii legali existenţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Hexi Pharma a anunţat, miercuri, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze medicilor personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...