Un acord european pentru protecţia datelor personale de pe internet, posibil la 15 iunie

Un acord menit să adapteze legislaţia europeană cu privire la protecţia datelor personale de pe internet este aproape de finalizare şi ar putea fi încheiat în 15 iunie, au dat asigurări joi seara, la Bruxelles, reprezentanţi ai Germaniei, Franţei, Luxemburgului şi Comisiei Europene, informează vineri AFP.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 13:09
Un acord european pentru protecţia datelor personale de pe internet, posibil la 15 iunie

‘Suntem pe ultima linie dreaptă şi vrem să reuşim’, a declarat ministrul de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, în timpul unei dezbateri pe marginea protecţiei de date, susţinută alături de miniştrii justiţiei ai Franţei şi Luxemburgului, precum şi de comisarul european pentru justiţie, Vera Jurova.

‘Suntem pe cale să încheiem un acord general. Textul este încă nefinalizat, însă este bun’, a confirmat ministrul francez, Christiane Taubira. ‘Avem în perspectivă un acord pentru 15 iunie’, în timpul reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor europeni ai justiţiei, a confirmat comisarul european Jurova.

Obiectivul acestei noi legislaţii este de a împiedica datele personale ale cetăţenilor UE să iasă din spaţiul european fără o consimţire explicită a persoanelor vizate, scrie Agerpres.

De Maziere preconizează o zi lungă de discuţii. ‘Va trebui să facem compromisuri şi să temperăm aşteptările’, a spus ministrul de justiţie al Franţei.

Două texte sunt în discuţie din februarie 2012: o reglementare pentru datele personale cu caracter civil şi comercial, şi o lege pentru fişierele din sectorul privat. Discuţiile au fost desfăşurate ‘capitol cu capitol’.

Mai multe capitole au făcut deja obiectul unor acorduri de principiu. Este vorba îndeosebi de cel care vizează crearea unui birou unic competent pentru a supraveghea aplicarea regulilor pentru transferurile transfrontaliere de date personale colectate în mai multe ţări din UE, de către întreprinderi sau platforme de internet, cum sunt Amazon, Google sau Facebook. În caz de litigiu, reclamanţii vor avea posibilitatea de a sesiza autorităţile naţionale în domeniu, cum este Cnil în Franţa, precizează AFP.

Dreptul ‘la uitare’ este de asemenea luat în calcul, pentru ‘protejarea minorilor care se expun prea mult în spaţiul public’, a subliniat Christiane Taubira. Potrivit acesteia, ‘provocarea este de a concilia un nivel ridicat de protecţie pentru datele personale şi mijloacele care să asigure competitivitatea întreprinderilor’.

Cu toate acestea, ministrul justiţiei al Franţei vrea să lupte pentru a-i proteja pe cetăţenii europeni împotriva unui posibil ‘prejudiciu exagerat’ în cazul în care aceştia şi-au dat deja consimţământul pentru o operaţiune pe internet.

‘Este nevoie de etică. Este necesară o capacitate de control, pentru că în caz contrar ajungem să transferăm puterea operatorilor economici’, a avertizat ministrul francez.

Potrivit Christianei Taubira, ‘dat fiind calitatea textului în curs de elaborare, o renegociere a acordului ‘Safe Harbour’ cu SUA este de dorit’. Acest acord reglementează transferurile de date ale cetăţenilor UE colectate de întreprinderi americane.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...