Un an de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morţi

La 6 aprilie se împlineşte un an de la izbucnirea conflictului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei, unde confruntările s-au soldat cu moartea a peste 6.000 de persoane şi unde în prezent există un armistiţiu între cele două tabere, care este în general respectat, în pofida unor ciocniri sporadice, relatează AFP, care face un bilanţ al datelor-cheie ale acestei crize, transmite Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 apr. 2015, 06:53
Un an de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morţi

La 6 aprilie 2014, la două săptămâni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, manifestanţi proruşi ocupă clădiri oficiale în principalele oraşe din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk şi Harkov. În zilele care au urmat, ei ai proclamat „republicile populare” Doneţk şi Lugansk.

La 14 aprilie, la două zile după ocuparea oraşului Slaviansk de către rebeli, Kievul declanşează o „operaţiune antiteroristă” pentru a prelua prin forţă controlul asupra zonele aflate sub influenţa separatiştilor.

La 2 mai, circa 40 de persoane, majoritatea militanţi proruşi, mor la Odesa (în sudul ţării), într-un incendiu criminal în urma unor confruntări cu partizanii pro-Kiev. Violenţele au declanşat temerea privind o extindere a insurecţiei proruse în sudul Ucrainei.

La 11 mai, participanţii la referendumul organizat de separatişti în regiunile Doneţk şi Lugansk se exprimă în majoritate covârşitoare în favoarea independenţei. Kievul şi Occidentul denunţă acest scrutin ca fiind „ilegal”, în timp ce Rusia spune că „respectă” rezultatele, fără a le recunoaşte oficial.

La 25 mai, miliardul pro-occidental Petro Poroşenko obţine victoria la alegerile prezidenţiale din Ucraina. Rebelii au interzis votul în regiunile aflate sub controlul lor.

La 5-6 iulie are loc o ofensivă a forţelor ucrainene, care recuceresc o parte din teritoriul aflat sub controlul separatiştilor, în special Slaviansk, abandonat de rebeli după un asediu sângeros.

La 17 iulie, un avion Boeing al companiei Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord se prăbuşeşte în estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă. Kievul şi rebelii proruşi se acuză reciproc că se află la originea acestei tragedii.

La 25 august începe o contraofensivă a rebelilor care administrează o serie de înfrângeri armatei ucrainene, în special la Ilovaisk (360 de soldaţi ucişi, 180 dispăruţi) şi pe frontul sud din Doneţk, cu sprijinul masiv, potrivit Kievului şi Occidentului, al trupelor regulate ruse.

La 5 septembrie se încheie la Minsk un acord de încetare a focului între Kiev şi rebeli cu participarea Rusiei şi a OSCE. Acordul de la Minsk prevede acordarea unei autonomii sporite regiunilor Doneţk şi Lugansk. La mijlocul lunii octombrie, noile negocieri de pace eşuează şi se reiau luptele.

La 26 octombrie, formaţiunile pro-occidentale câştigă alegerile legislative din Ucraina, boicotate de separatişti.

La 2 noiembrie, alegerile „prezidenţiale” în rândul rebelilor se soldează cu victoria lui Aleksandr Zaharcenko la Doneţk şi a lui Igor Plotniţki la Lugansk. Ambele scrutine sunt denunţate de Kiev, care răspunde tăind finanţarea zonelor aflate sub controlul rebelilor.

La 22 ianuarie 2015, aeroportul din Doneţk, timp de nouă luni scena luptelor violente care l-au transformat în ruine, cade în totalitate în mâna rebelilor.

La 12 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko, alături de preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, încheie un acord în capitala Belarusului. Acordul Minsk-2 reafirmă şi întăreşte dispoziţiile înţelegerii Minsk-1, reinstaurând o încetare a focului şi cerând din nou retragerea armamentului greu de pe front.

La 18 februarie, după mai multe de zece zile de lupte, armata ucraineană abandonează în mâinile rebelilor oraşul Doneţk, punct strategic între Doneţk şi Lugansk. De atunci, linia frontului este îngheţată, iar armistiţiul este în general respectat.

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...