Un an de maşini pictate cu cafea, în expoziţie la Elite Art Gallery

Povestea expoziţiei 'The Morning Coffee - Car paintings, fueled with coffee', care a fost vernisată vineri, la Elite Art Gallery, ar putea fi una despre dragostea de maşini, sau despre cum întâmplarea face un student la arhitectură să se transforme în pictor în cafea sau despre cum un tânăr a devenit dependent de cafeaua de dimineaţă.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 19:46
Un an de maşini pictate cu cafea, în expoziţie la Elite Art Gallery

Aşezate pe zile, ca într-un calendar, lucrările lui Adrian Mitu, maşini de colecţie schiţate şi apoi conturate cu nuanţe de cafea, stau în micuţa galerie din centrul Bucureştiului. Toate lucrările sunt rezultatul unei munci susţinute, ce s-a născut dintr-o întâmplare. Pasionat de maşini de când era copil, Adrian Mitu le-a desenat în timpul orelor de şcoală, în afara orelor de şcoală şi oricând avea timp. Student la Arhitectură, acesta şi-a dedicat dimineţile studiului maşinilor mai vechi sau mai noi. Astfel, într-o zi, a simţit nevoia de culoare pe o schiţă în creion, rătăcită pe birou. Aşa că, a înmuiat repede pensula în restul de cafea din ceaşca de lângă el şi a dat volum schiţei. De atunci, cafeaua a devenit parte integrantă a desenelor sale. ‘De fapt, nici nu beam cafea în fiecare zi înainte să mă apuc de proiectul acesta. Acum, îmi încep dimineţile cu o ceaşcă de cafea’, spune artistul care, timp de un an (care este ilustrat sistematic, în schiţele din expoziţie) a învăţat să îşi facă singur cafea, întâi la filtru, până s-a stricat filtrul, apoi la ibric. Prima maşină desenată cu această tehnică este un Mini Cooper, căruia i-au urmat automobile de colecţie, autohtonele Dacii, dar şi cochetele motociclete Vespa. Din calendarul de schiţe lipsesc câteva zile, când artistul a avut proiecte în afara dedicării lui pentru artă. ‘Eu realizam machete pentru arhitectură. Cred că am făcut până acum peste 100 iar în zilele (din calendar -n.r.) în care nu este nicio schiţă, înseamnă că am avut predare pentru aceste machete’, a declarat Adrian Mitu pentru AGERPRES.

Pasiunea lui Adrian Mitu pentru designul de maşini este inspirată de tatăl său, un pasionat mecanic autodidact. Totul a prins contur în momentul în care reprezentanţii companiei Renault au venit la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, unde el studia, şi au dezvoltat un program de design dedicat studenţilor. De atunci, şi-a urmat visul şi a pus în aplicare planul curajos de a deveni designer de maşini.

Astfel, pe lângă studiile pe tema automobilului clasic, acesta lucrează permanent la propriile concepte utilizând permanent inspiraţie din lumea arhitecturală, organică sau tehnică.

Tehnicile utilizate frecvent de către Adrian Mitu în realizarea studiilor sale sunt acuarela şi lutul, îmbinând astfel cele două metode de studiu, grafic şi sculptural. Maşinile sale preferate sunt elegantele automobile italiene sau maşinile germane, care tind spre perfecţiune. preferinţa sa cea mare este Porsche, deoarece îi aminteşte de copilărie, când tatăl său i-a făcut cadou nişte mici Porsche.

Câteva din modelele reprezentative din expoziţie sunt vedetele anilor ’60 de la Porsche 911, la Alfa Romeo Giulieta, Jaguar E type, Fiat 500, BMW E9, Mercedes-230 ‘Pagoda’ şi nostalgii româneşti precum Dacia 1300, Dacia 1100 sau vestitul IMS dar şi multe alte minuni pe roţi, care pot fi admirate în timpul expoziţiei.
Expoziţia va putea fi vizitată gratuit, zilnic, de luni până vineri între orele 11,00 şi 19,00 şi sâmbătă între 11,00 şi 17,00. În expoziţia ‘The Morning Coffee – Car paintings, fueled with coffee’, până în ultima zi a lunii iunie. De altfel, Adrian Mitu spune că, în funcţie de reacţia din Bucureşti la expoziţia lui, va duce ‘The Morning Coffee – Car paintings, fueled with coffee’ în turneu prin ţară.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...