Un atac cibernetic global poate provoca daune economice de până la 193 miliarde de dolari – studiu

Un atac cibernetic coordonat la nivel global ar provoca pagube cuprinse între 85 de miliarde şi 193 miliarde de dolari, potrivit unui scenariu ipotetic dezvoltat ca un test de stres pentru managementul riscului, scrie Reuters.
Economica.net - mar, 29 ian. 2019, 11:57
Un atac cibernetic global poate provoca daune economice de până la 193 miliarde de dolari - studiu

Cererile de despăgubiri după un astfel de atac ar varia de la întreruperea activităților de afaceri și extorcare cibernetică până la costuri de reacție la incidente, arată un raport realizat de companiile de asigurări Lloyd’s of London și Aon.

Despăgubirile totale care ar fi plătite de sectorul de asigurări în acest scenariu ar fi cuprinse între 10 miliarde și 27 de miliarde de dolari, sume estimate în funcție de limitele polițelor, de la 500.000 de dolari la 200 de milioane de dolari.

Diferența uriașă între pierderile asigurate și pierderile economice scoate în evidență gradul de neasigurare, în cazul unui astfel de atac, a arătat testul de stres.

Un atac cibernetic ar afecta mai multe sectoare la nivel mondial, cele mai mari pierderi urmând să aibă loc în retail, sănătate, industria prelucrătoare și sectorul bancar.

Atacurile cibernetice au atras o atenție mai mare după ce un virus răspândit în Ucraina a provocat probleme la nivel mondial, afectând mii de computere, perturbând activitatea unor porturi, de la Mumbai la Los Angeles și blocând activitatea unei fabrici de ciocolată în Australia.

Guvernele avertizează tot mai mult în privința riscurilor cu care se confruntă afacerile private din cauza acestor atacuri, atât cele afectuate de guverne străine cât și de infractori motivați financiar. De exemplu, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie a anunțat vineri că investighează o campanie de atacuri asupra Sistemului de Nume de Domenii, care a afectat guverne și orgnizații comerciale din toată lumea.

Într-un alt incident recent, firma franceză Altran Technologies, de consultanță în domeniul ingineriei, a fost ținta unui atac cibernetic care i-a afectat activitățile în unele țări europene.

Pe o scară mai largă, datele personale și documentele a sute de politicieni și personalități publice din Germania, inclusiv ale cancelarului Angela Merkel, au fost publicate online, într-un dintre cele mai grave cazuri de furt de date.

La realizarea raportului au mai contribuit companiile MSIG, SCOR TransRe și Cyber Risk Management (CyRiM).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...