Un avion Blue Air a ieşit de pe pistă în momentul aterizării, pe aeroportul din Cluj

O aeronavă Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti către Barcelona, cu escală la Cluj, şi avea la bord 116 persoane a ieşit de pe pista Aeroportului Internaţional 'Avram Iancu' Cluj, scrie romaniatv.net.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 07:13
Un avion Blue Air a ieşit de pe pistă în momentul aterizării, pe aeroportul din Cluj

Din primele informaţii, la bordul aeronavei se aflau în jur de 100 de persoane. Aparatul nu a fost avariat, însă nu se ştie nimic despre starea pasagerilor şi a membrilor echipajului.

Incidentul a fost confirmat de directorul aeroportului din Cluj Napoca, David Ciceo.

Blue Air: Aeronava implicată în incidentul de la Cluj avea suficient combustibil;aderenţa pe pista de aterizare nu a fost suficient de mare

Aderenţa pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgenţă cauzată de lipsa carburantului, precizează, joi, într-un comunicat de presă, compania aeriană Blue Air.

Potrivit operatorului aerian, ‘în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderenţa pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei’.

‘Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zăpadă udă şi condiţii de frânare medii. Pentru a elimina speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menţionăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru şi prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenţă’, notează Blue Air.

În ceea ce priveşte cei 110 pasageri care au venit de la Bucureşti împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceştia fiind transferaţi în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua şi transporta către Barcelona. Toţi pasagerii au avut asigurată masa şi băuturi pe întreaga perioadă de aşteptare.

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile /CIAS/ a demarat o anchetă în cazul incidentului produs joi dimineaţă pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pista de rulare, a menţionat compania aeriană.

‘Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor, depăşind suprafaţa pistei cu aproximativ 5-10 metri. La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Toţi pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale, aceştia fiind transferaţi în terminalul de plecări, unde primesc suport din partea companiei şi a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile)’, a precizat compania aeriană Blue Air.

Conform sursei citate, ‘aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport’.

Joi dimineaţă, un avion care efectua o cursă charter de la Bucureşti şi transporta peste 100 de pasageri la bord a ieşit joi pe de pista Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ Cluj în timpul manevrelor de aterizare.

Potrivit reprezentanţilor aeroportului, nu există victime şi nimeni nu a fost rănit.

Directorul Aeroportului Internaţional ‘Avram Iancu’ Cluj, David Ciceo, a declarat că avionul a ieşit de pe pistă la aterizare.

‘Aeronava nu a fost avariată, iar pasagerii au fost debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului’, a spus Ciceo.

De asemenea, oficialul a menţionat că aeronava a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri, probabil din cauza modului de frânare, dar şi că incidentul nu a fost cauzat de condiţiile meteo.

‘La aproximativ 8,05, o aeronavă a companiei Blue Air, care venea de la Otopeni şi urma să meargă la Barcelona, cu 116 pasageri, la capătul pistei a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri’, a completat David Ciceo.

La această oră, Aeroportul Internaţional Avram Iancu este închis, până va fi readusă pe platformă aeronava care a ieşit de pe pistă la aterizare.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...