UPDATE – Un avion militar rus s-a prăbuşit în Marea Neagră. 92 de persoane erau la bord

Un avion militar rus care transporta 92 de persoane, inclusiv membri ai unui cor al armatei, cu destinaţia Siria, s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră la scurt timp după decolarea sa, potrivit unui anunţ al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.
News.ro - Dum, 25 dec. 2016, 06:06
UPDATE - Un avion militar rus s-a prăbuşit în Marea Neagră. 92 de persoane erau la bord

Avionul, care a decolat la ora locală 5,40 (2,40 GMT) din Adler, oraş situat la sud de staţiunea balneară Sochi, de la Marea Neagră, efectua un zbor obişnuit cu destinaţia baza aeriană rusă Hmeimim, în apropiere de Lattaqia, în nord-vestul Siriei, potrivit ministerului.

”Resturi ale avionului Tu-154, al Ministerului rus al Apărării, au fost găsite la o distanţă de 1,5 kilometri de litoralul oraşului Soci, la o adâncime de 50-70 metri”, a indicat ministerul, precizând că la bordul avionului de aflau 84 de pasageri şi opt membri ai echipajului.

Aparatul transporta militari ruşi şi membri ai Ansamblului Alexandrov, unul dintre corurile armatei ruse care se deplasa în Siria pentru a participa la sărbătorile de Anul Nou la baza aeriană. Printre pasageri se aflau şi nouă jurnalişti, a mai spus ministerul rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiilor ruse de presă că preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu situaţia avionului prăbuşit şi că este la curent cu evoluţia operaţiunilor de căutare.

AFP aminteşte că Rusia întreprinde din septembrie 2015 o campanie militară, îndeosebi aeriană, în Siria pentru a susţine regimul preşedintelui Bashar Al-Assad, un aliat de mult timp al Moscovei.

 

 Accidente în care au fost implicate avioane militare ruseşti (cronologie 2015-2016)

De-a lungul anului 2016, au mai avut loc trei tragedii aeriene, care au implicat avioane militare ruseşti. Astfel, la 19 decembrie 2016, Ministerul Apărării rus a anunţat că unul dintre avioanele sale s-a prăbuşit în nord-estul Siberiei, dar că nimeni nu a murit în accident. Potrivit ministerului, 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă.
    
La 14 noiembrie 2016, un avion de vânătoare rusesc MIG-29K s-a prăbuşit în Marea Mediterană, în momentul în care încerca să aterizeze pe puntea portavionului ”Amiral Kuzneţov”, aflat în largul Siriei. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi a scăpat nevătămat. 

În ziua de 9 iunie 2016, un avion de vânătoare rusesc de tipul Su-27 s-a prăbuşit în regiunea Moscovei (Podmoskovie), iar pilotul a murit.

La data de 4 iunie 2015, s-au produs două incidente în care au fost implicate avioane militare ruseşti. Mai exact, un bombardier Su-34 (Fullback, în codificarea NATO) s-a răsturnat în timpul aterizării în regiunea Voronej, în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar un avion MiG-29 (Fulcrum, în codificarea NATO) s-a prăbuşit în zona poligonului Aşuluk (regiunea Astrahan, sudul Rusiei), în timpul unui exerciţiu. 

Tot în 2015, în ziua de 8 iunie, un bombardier strategic rusesc de tipul Tupolev Tu-95 (Bear, în codificarea NATO) a ieşit de pe pistă, după ce unul dintre motoare a luat foc, în timpul manevrei de decolare, pe un aeroport militar din regiunea Amur (Extremul Orient rus, la frontiera dintre China şi Rusia).

La 5 iulie 2015, un MiG – 29 s-a prăbuşit în regiunea Krasnodar, pilotul reuşind să se salveze. O zi mai târziu, respectiv la 6 iulie 2015, doi piloţi ruşi şi-au pierdut viaţa, după ce avionul lor, un bombardier Suhoi SU-24M, s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Habarovsk din Extremul Orient rus. 

Data de 14 iulie 2015 a însemnat o nouă tragedie pentru armata rusă, un bombardier strategic Tupolev Tu-95 prăbuşindu-se într-o zonă nepopulată din Extremul Orient rus, în timpul unui zbor de antrenament. Au murit doi piloţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind produsele laminate plate din fier sau din oţel ori acoperite cu tablă provenite din China, pentru a evalua dacă importurile în Uniunea......
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
Grupul german Volkswagen nu a scăpat încă de scandalul Dieselgate. Proprietarii italieni de mașini cu dispozitive de ...
Radisson Blu Hotel Bucharest a recrutat trei profesioniști de top în echipa sa
Radisson Blu Hotel Bucharest a recrutat trei profesioniști de top în echipa sa
Trei profesioniști de nivel înalt se alătură echipei de la Radisson Blu Hotel Bucharest, preluând coordonarea unor domenii-cheie ...
Nicușor Dan anunță că două clădiri din București vor fi renovate fără ca proprietarii acestora să fie mutați în perioada lucrărilor
Nicușor Dan anunță că două clădiri din București vor fi renovate fără ca proprietarii acestora să fie mutați în ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce va consolida două clădiri, ...