1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Un Brexit ar putea declanşa un nou referendum pentru independenţa Scoţiei

Un Brexit ar putea declanşa un nou referendum pentru independenţa Scoţiei, a declarat Alex Salmond, fostul lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP, de stânga), relatează vineri AFP.

20 mai, 2016 | Agerpres

Deputat în parlamentul britanic, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SNP pentru afaceri externe, Alex Salmond, 61 de ani, militează, la fel ca partidul său, pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Fost premier al Scoţiei (2007-2014), Alex Salmond a fost liderul campaniei 'da' pentru independenţa Scoţiei în cadrul referendumului de autodeterminare organizat pe 18 septembrie 2014, în care tabăra 'nu' a ieşit câştigătoare (55%).

Întrebat dacă un Brexit ar putea declanşa un nou referendum de autodeterminare în Scoţia, deşi chiar premierul britanic David Cameron a respins această posibilitate, Alex Salmond a declarat că actualul lider al SNP, Nicola Sturgeon, a afirmat că, dacă 'vom fi puşi la poarta Europei împotriva voinţei noastre, aceasta ar constitui o schimbare de circumstanţe care ar putea conduce la un nou referendum'.

'Acesta este motivul pentru care cred că, dacă sunt îndeplinite aceste condiţii, va exista un referendum pentru părăsirea Regatului Unit) în următorii doi ani (...), în conformitate cu Tratatul de la Lisabona' pentru negocierea ieşirii unui stat membru al Uniunii Europene, a spus Salmond.

'Dacă le spuneţi scoţienilor 'priviţi, putem fi independenţi şi putem face parte din sistemul european, ori putem pluti în derivă în Atlanticul de Nord cu un guvern conservator' atunci cred că scoţienii vor alege independenţa', a mai spus fostul premier scoţian.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO