Update 3: INCDFP: Seismul nu are legătură cu Turcia. Cutremurul a fost urmat de trei replici. Un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în județul Gorj

Update 3: Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
AGERPRES - lun, 13 feb. 2023, 17:25
Update 3: INCDFP: Seismul nu are legătură cu Turcia. Cutremurul a fost urmat de trei replici. Un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în județul Gorj

„Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu.

Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost.

„Regiunea de aici nu poate, nu are suficientă suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari”, a precizat Ionescu, potrivit Digi24.

Acesta a arătat că este posibil să mai fie replici pentru că aceste cutremure de suprafaţă produc replici mai multe.

„Aceste cutremure, cum aţi văzut şi la la turci, cutremurele de suprafaţă produc replici destul de multe. Ele de obicei sunt mai mici”, a mai arătat sursa citată.

Constantin Ionescu a subliniat, de asemenea, că intensitatea cutremurului a fost mică, V, spre deosebire de intensitatea cutremurului din Turcia care a fost IX.

„Mişcarea pământului de jos în sus sau pe direcţiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcţiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informaţii nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu.

Directorul general al INFP a reafirmat că pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.

Update 2: Seismul cu magnitudinea 5,2, produs luni după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai importantă replică, de 3,4 pe Richter, s-a produs la ora locală 17:50, la o adâncime de 8,2 kilometri la la 104 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 181 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad şi 198 km vest de Braşov.

ontracte de întreținere pentru instalații fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 1 GWp. Nomad Electric maximizează în permanență profitabilitatea instalațiilor prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi învățarea automată, inspecțiile termice cu ajutorul dronelor sau imagistica prin electroluminescență, și își gestionează proiectele fotovoltaice prin intermediul unui Centru de Monitorizare de ultimă generație.

Update: Un nou cutremur, cu magnitudinea de 3 pe Richter s-a produs, luni, la ora locală 17:21, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează Agerpres.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova şi 146 km vest de Piteşti.

Acesta este al doilea seism înregistrat în interval de 30 de minute în zonă, după cel cu magnitudinea de 5,2 produs la ora locală 16:58.

Știrea inițială

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,2 pe Richter s-a produs, luni, la ora locală 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează Agerpres.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri şi a fost localizat la 102 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova şi 137 km vest de Piteşti.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...