Deal-ul cu 3% din acţiunile Fondului Proprietatea a dus rulajul bursei la maximul ultimelor opt luni

Bursa de la Bucureşti a încheiat a patra şedinţă consecutivă în creştere uşoară, cu 0,76%, într-o piaţă unde un deal cu peste 3% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) a dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 14:43
Deal-ul cu 3% din acţiunile Fondului Proprietatea a dus rulajul bursei la maximul ultimelor opt luni

În ultimele patru şedinţe, indicele general al BVB, BET-C, a crescut cumulat cu 2,17%, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că rulajele au continuat să fie reduse.

„Nu este de mirare că lichiditatea a scăzut odată cu venirea verii, fiind aproape o tradiţie ca în această perioadă investitorii să fie mai puţin activi. Până acum am avut destul de multe motive să avem lichiditate scăzută, precum ziua naţională a SUA, şedinţele Fed şi BCE, dar şi debutul perioadei de raportări financiare din SUA. Cred că după terminarea sezonului de raportări financiare vom asista la o creştere a lichidităţii şi a interesului investitorilor pentru piaţa de capital”, a declarat pentru MEDIAFAX Ciprian Bîrsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

În şedinţa de marţi, investitorii au tranzacţionat pe piaţa principală acţiuni de 15 milioane lei (3,4 milioane euro) pe piaţa principală, sumă din care două treimi au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei).

Cu aproape 50 de minute înainte de închiderea şedinţei a fost efectuat un deal, cu un pachet de acţiuni reprezentând 3,012% din titlurile Fondului Proprietatea, pentru 264,5 milioane lei (59,5 milioane euro). Astfel, rulajul bursei a ajuns marţi la 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), sumă cu mult peste cel înregistrat luni, de numai 16,7 milioane lei (3,7 milioane euro).

Unii brokeri cred că deal-ul ar putea fi un schimb de acţiuni contra unor warrant-uri ajunse la scadenţă sau care urmează să fie lansate, având în vedere că astfel de tranzacţii s-au mai realizat pe piaţă în ultimii ani.

O lichiditate mai mare decât cea de marţi a fost înregistrată pe 9 noiembrie, când transferurile au cumulat 308,5 milioane lei (68,2 milioane euro). Peste 91% din rulajul de atunci a fost asigurat de trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,69% peste nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,61% peste închiderea de luni.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,47%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat ziua în stagnare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,34%.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat, prin deal-uri, în valoare cumulată de 35,4 milioane lei (aproape 8 milioane euro).

Un rulaj mai ridicat decât de obicei a fost înregistrat şi pe piaţa Rasdaq, unde tranzacţiile au cumulat 4,9 milioane lei, faţă de numai 158.000 de lei în şedinţa precedentă.

Peste 85% din rulajul pieţei a fost asigurat de un deal cu 17,37% din acţiunile firmei Nord Bucureşti (NORD), controlată de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, pentru 4,1 milioane lei.

Pachetul de acţiuni Nord tranzacţionat este similar participaţiei pe care SIF Transilvania o are la firmă. Titlurile au fost transferate la preţul de 6,75 lei, de peste trei ori mai mare faţă de cotaţia precedentă, de 2,01 lei/acţiune.

La închiderea pieţei principale, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească în 2023, printr-o creștere susținută de 33% a primelor brute......
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...