Soluţie la criza imobiliară? Proprietarii de terenuri le fac bucăţi, în încercarea de a vinde ceva

Dezvoltatorul RomReal, care deţine pe piaţa locală peste 120 de hectare de teren şi care a finalizat un singur proiect de locuinţe la Constanţa, a identificat o nouă nişă pentru a putea strânge capital din vânzarea terenurilor.
Andrada Ghira - vin, 16 mart. 2012, 05:53
Soluţie la criza imobiliară? Proprietarii de terenuri le fac bucăţi, în încercarea de a vinde ceva

Compania anunţase şi înainte că este dispusă să vândă din terenurile pe care le deţine, deşi la sfârşitul lui 2010, valoarea acestora înregistrase o scădere de 70% faţă de punctul de vârf din 2008.

Acum, RomReal a anunţat la Bursa de la Oslo că a identificat o nouă nişă: vânzarea terenurilor pe bucăţi pentru locuinţe. În acest sens, compania a făcut o cerere la Cadastru pentru divizarea unor terenuri în parcele mai mici, pentru a putea fi vândute şi persoanelor fizice. Anul trecut, compania avea un teren de peste 7.000 mp din judeţul Constanţa dat în arendă.

Oficiali ai companiei declarau anul trecut că RomReal se va concentra pe proiecte rezidenţiale atunci când piaţa îşi va reveni, adică în momentul în care băncile vor fi dispuse să acorde împrumuturi pentru proiecte rezidenţiale.

„Presiunea pe veniturie consumatorului, dificultăţile din zona euro şi discuţiile unei posibile întoarceri în recesiune, restricţionează revenierea pieţei rezidenţiale. În consecinţă, piaţa imobiliară este blocată de lipsa de lichiditate şi ezitatea oamenilor de a investi în case noi. Managementul companiei se concentrează asupra găsirii de soluţii pentru restructurarea creditului de la Alpha Bank, care ajunge la scadenţă în luna noiembrie a acestui an”, a declarat Kay Thorkildsen, CEO RomReal.

Valoarea activelor companiei au scăzut la sfârşitul lui 2011 la 39,4 milioane de euro, faţă de valoarea de 44,4 milioane euro înregistrată la sfârşitul lui 2010, se arată în raportul financiar.

De asemenea, dezvoltatorul a încheiat anul 2011 cu o pierdere înainte de taxe de 5 milioane de euro, mai mică decât cea de 12,5 milioane euro, înregistrată în 2010. Valoarea netă a activelor conform standardelor IFRS a coborât 26,8 milioane euro.

În prezent compania deţine 14 trerenuri şi proiectul rezidenţial Corallia din Constanţa, cu 37 de apartamente şi patru spaţii comerciale. Proiecte de pe piaţa locală snt dezvoltate prin intermediul firmei Westhouse. Romreal este o firmă înregistrată în Bermude şi are capital norvegiano-britanic, fiind listată la Bursa de la Oslo.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...