Un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege privind reglementarea domeniilor ‘.ro’, de la 1 martie – MCSI

Consultarea publică demarată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin care actorii din industria IT&C au fost invitaţi să completeze online un chestionar specific privind reglementarea domeniilor '.ro', se încheie marţi, iar începând din 1 martie, timp de trei luni, un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege, pornind de la punctele de vedere primite.
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 08:54
Un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege privind reglementarea domeniilor '.ro', de la 1 martie - MCSI

Potrivit calendarului stabilit de către ministerul de resort, chestionarul online a fost publicat pe site-ul instituţiei la finele lunii ianuarie 2017, iar data-limită pentru primirea răspunsurilor a fost stabilită la 28 februarie 2017.

Dezbaterea a cuprins atât principiile de reglementare, cât şi proiectul de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Guvernului în formă finală. În plus, prin chestionarul intitulat ‘Principiile de reglementare a domeniilor .ro’, ministerul de resort urmăreşte să obţină punctele de vedere ale celor interesaţi de reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’.

Ulterior încheierii sesiunii de consultare publică, în intervalul 1 martie – 30 iunie 2017, un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege, pornind de la punctele de vedere primite, iar în 31 martie MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părţile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’.

De asemenea, în luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege, pentru cel puţin 30 de zile, timp în care instituţia va organiza cel puţin o dezbatere pe marginea acestuia.

În toamna acestui an, în luna septembrie, ca urmare a procesului de consultare publică, Ministerul Comunicaţiilor va prezenta forma finală a proiectului de lege în şedinţă de Guvern.

Recent, ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că reglementarea administrării domeniilor ‘.ro’ nu se poate face nici pe sub masă, nici pe genunchi, iar deciziile luate până în prezent pe acest subiect s-au luat într-o manieră total netransparentă.

‘Este o discuţie (legată de administrarea domeniilor ‘.ro’, n.r.) care porneşte din 2006, chiar şi mai devreme. Atunci, o parte dintre clienţi şi din înregistratorii acreditaţi au avut diverse nemulţumiri cu privire la administrarea domeniilor ‘.ro’. Inclusiv în zona politică au existat nişte intenţii de reglementare, există un proiect de lege în Parlament pentru care noi am dat un aviz negativ. Din punctul meu de vedere cam toate iniţiativele şi cam toate solicitările acestea au fost făcute pe genunchi. Nimeni nu a pornit de la nevoile reale, de la problemele reale (…) Spre exemplu, nu are sens să mutăm administrarea domeniilor ‘.ro’ de la o instituţie de stat la altă instituţie de stat. Chiar nu are logică. În ceea ce priveşte propunerile venite din industrie ca aceste domenii să fie cumva administrate în comun, eu nu spun nu la această propunere, dar trebuie să vedem dacă există temei de drept, dacă există argumente solide pentru această măsură. Dacă da, atunci s-o facem, dar dacă nu, atunci să spunem de ce nu şi de ce păstrăm lucrurile într-un anumit fel’, a explicat Jianu.

În acest context, Augustin Jianu a punctat faptul că în rândul populaţiei există o lipsă de înţelegere atunci când vine vorba despre dreptul de proprietate asupra domeniului ‘.ro’.

Ministerul Comunicaţiilor a mandat, în ianuarie, membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor ‘.ro’.

Decizia de a introduce un tarif de achiziţionare, precum şi un tarif de mentenanţă anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparţinut Institutului Naţional de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

Conform datelor CERT-RO, la finele anului 2016, din 896.726 de domenii înregistrate în România, numărul reprezintă aproximativ 1,19% din totalul domeniilor ‘.ro’ şi aproximativ 2,52% din totalul domeniilor ‘.ro’ active.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...