Un guvern tehnocrat e „un accident democratic”. La fel a fost şi în 2000?

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că un guvern tehnocrat este "un accident democratic". Fiindcă democrația înseamnă partide, Parlament, respectarea Constituției și “politicieni care sunt penalizați atunci când greșesc”. 
Ionuţ Bălan - mie, 02 nov. 2016, 09:53

Un astfel de discurs îmi amintește de cel care a postulat şi a obţinut premiul Nobel pentru asimetria informaţională, George Akerlof, soţul lui Janet Yellen – actualul preşedinte al Fed. El a justificat teoria la nivel microeconomic prin faptul că, în general, într-o tranzacţie comercială, fie vânzătorul, fie cumpărătorul au cunoştinţe despre piaţă sau despre un anumit produs pe care nu le împărtăşesc cu celălalt. Cu alte cuvinte, dovedesc lipsă de transparenţă.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul societăţii. Nivelul educaţional scăzut al populaţiei determină o asimetrie informaţională faţă de propagandişti. Aceștia din urmă ştiu care e adevărul, însă încearcă să-i inducă în eroare pe cei cu cunoştinţe mai reduse pentru a-şi crea un avantaj comparativ.

Aşadar, cei cu un nivel educaţional scăzut sunt o pradă uşoară pentru propagandă. În cazul nostru, al românilor, un rol activ în această direcție îl au comunicatorii din media, care ar trebui să fie o sursă de educaţie, dar, din păcate, cultivă asimetria informaţională. Pot face asta fiindcă societatea e foarte segregată din punct de vedere educaţional. Conţine unele elite şi ceva elemente de nivel mediu, însă, majoritatea covârşitoare e foarte prost educată.

Dacă este să trasăm o curbă a lui Gauss, vom observa că educaţia redusă o face foarte aplatizată. Ceea ce înseamnă că sistemul educaţional trebuie să devină o prioritate de prin rang, ca să se evite manipularea. Cultivarea asimetriei informaţionale duce la acumulări masive de tensiuni, iar apoi detensionarea are loc sub forma unor overhiting-uri, mişcări extreme de violente, lebede negre.

Ca s-o spunem într-un limbaj simplu, o anumită “pătură” profită de neştiinţa prostimii şi încearcă să o fraierească. Aşa se face că oamenii au cumpărat cu banii luaţi de la bancă locuinţe care mai reprezintă doar 40% din preţul de achiziţie. Manipulatorii şi-au făcut datoria, dar societatea a devenit un butoi de pulbere unde şi lor a început să le fie greu să supravieţuiască. Pentru a fi prevenite astfel de episoade e suficient ca nivelul educaţional să crească și să se evite dezechilibrele informaţionale. În caz contrar, “momente” ca programul de privatizare în masă, Caritas, SAFI, FNI, despăgubirea proprietarilor ce au căzut victime regimului comunist  prin intermediul FP ori restituirea proprietăților preluate abuziv cu ajutorul ANRP e posibil să se repete.

Și totuși, pentru a nu fi percepută cultivarea asimetriei informaţionale la nivel de societate s-a oferit ceva în schimb. Ştiţi ce? Democraţia. Oamenilor li s-a întărit sentimentul – aşa cum zicea Aristotel – că cine e egal dintr-un anumit punct de vedere e egal din toate punctele, ceea ce le-a conferit tuturor aceleaşi drepturi. Fără a se ține cont că ceea ce sugerează filosoful grec pentru ca această relaţie să fie funcţională este educaţia, care atunci când lipseşte, doar le dă impresia membrilor societăţii că ar avea aceleaşi drepturi şi, de fapt, cad victime asimetriei informaţionale.

Mai tragic este că cele ce au cultivat asimetria şi au încercat să dea societăţii aparenţa de democraţie – în lipsa transparenţei şi educaţiei – au fost instituţiile statului. Iar când discutăm de necesitatea ca statul să fie reformat e tot una cu a spune că societatea trebuie să ajungă la un nivel de transparenţă şi educaţie care să-i permită să aibă avantaje comparative faţă de alte ţări.

Asta pentru că se vede cu ochiul liber cât de greu se găsesc oameni pricepuţi pentru a fi numiţi în diverse posturi, în timp ce la polonezi sau cehi e “bătaie”, sunt 4-5 pe loc, încât ne vine să facem haz de necaz şi să spunem că, la fel ca în fotbal, avem nevoie de strainieri. Dar asta e o glumă, desigur, fiindcă nu putem apela la importuri, ci e nevoie să ne creăm propriile resurse umane. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...