1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Un judecător din Spania cere arestarea a cinci bancheri într-o anchetă privind prăbuşirea unei bănci

Un judecător din Spania a dispus arestarea a cinci bancheri din cauza rolului acestora în prăbuşirea casei regionale de economii CAM, caz care a devenit pentru spanioli un simbol al crizei financiare, potrivit Financial Times.

06 noi, 2013 | Mediafax

Ordinul de arestare a fost emis de judecătorul Javier Gomez Bermudez, de la Audiencia Nacional, cea mai înaltă instanţă penală din Spania. Bermudez conduce investigaţia judiciară referitoare la CAM.

Printre cei cinci se află fostul director general al băncii Roberto Lopez Abad şi fostul şef al diviziei imobiliare Daniel Gil, aceştia urmând să apară în faţa judecătorului joi, a declarat un reprezentant al instanţei spaniole.

Cei cinci foşti bancheri vor fi printre primii manageri importanţi care ajung la închisoare în Spania din cauza rolului în criza sectorului bancar, în urma căreia autorităţile de la Madrid au cerut un împrumut de 100 de miliarde de euro de la ţările din zona euro.

Naţionalizările şi recapitalizările de urgenţă din sectorul bancar au costat deja statul 60 de miliarde de euro, potrivit calculelor Băncii Spaniei.

Tot în acest an, un judecător spaniol a ordonat arestarea lui Miguel Blesa, fostul şef al Caja Madrid, una dintre cele mai mari case de economii din Spania înainte de a fi integrată în grupul Bankia.

CAM, cu sediul în Alicante, a devenit unul dintre primele simboluri ale exceselor boom-ului imobiliar finanţat de bănci înainte de declanşarea crizei financiară globală. Banca a fost nevoită să ceară ajutorul guvernului, după ce a înregistrat pierderi foarte mari în contextul prăbuşirii pieţei imobiliare.

Instituţia de credit a fost plasată sub administrarea băncii naţionale în 2011, recapitalizată cu 5,25 miliarde de euro şi ulterior vândută către Banco Sabadell la preţul simbolic de 1 euro. Statul a oferit, de asemenea, garanţii de pănă la 80% pentru active pe o perioadă de zece ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO