Un jurnalist belarus de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare. În replică, Varșovia anunță noi sancțiuni împotriva Minskului

Curtea Supremă din Belarus a anunţat vineri că a respins apelul unui jurnalist belarus, Andrzej Poczobut, membru al minorităţii poloneze din această fostă republică sovietică şi care fusese condamnat în februarie la opt ani de închisoare, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 26 mai 2023, 21:57
Un jurnalist belarus de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare. În replică, Varșovia anunță noi sancțiuni împotriva Minskului

„Verdictul (…) a rămas neschimbat, recursul fiind respins”, a precizat Curtea Supremă într-un comunicat. În consecinţă, „verdictul a intrat în vigoare”, a adăugat aceasta.

Corespondent în Belarus pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza şi militant pentru drepturile minorităţii poloneze, Poczobut, în vârstă de 50 de ani, fusese condamnat în februarie pentru „apeluri publice la acţiuni vizând subminarea securităţii naţionale” şi „incitare la ură”.

Jurnalistul, al cărui proces a avut loc cu uşile închise la Tribunalul Regional din Grodno (vest), un oraş cu o importantă comunitate de origine poloneză, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu regim sever.

Polonia a denunţat un verdict „nedrept” pronunţat de o „ţară autoritară” împotriva acestui jurnalist, care a fost urmărit penal pentru că a cerut sancţiuni internaţionale împotriva Belarusului.

La rândul său, conducătoarea opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat o „răzbunare personală” a liderului autoritar belarus Alexander Lukaşenko împotriva lui Poczobut, încarcerat de la arestarea sa în martie 2021.

Regimul lui Alexander Lukaşenko conduce o represiune necruţătoare împotriva tuturor vocilor critice, în special după o mişcare de contestare fără precedent desfăşurată în 2020, conchide AFP.

Totodată, EFE transmite că guvernul polonez a anunţat vineri că va extinde lista belaruşilor care fac obiectul sancţiunilor economice, în urma confirmării la Minsk a unei sentinţe de opt ani de închisoare împotriva unui deţinut politic de origine poloneză.

Ministrul de Interne de la Varşovia, Mariusz Kaminski, a precizat pe reţelele de socializare că, „din cauza verdictului draconic în cazul lui Andrzej Poczobut”, luni va fi anunţată „decizia de a adăuga, pe lista persoanelor sancţionate, sute de reprezentanţi ai regimului Lukaşenko, responsabili de represiunea politică din ţara lor şi împotriva polonezilor care trăiesc în Belarus”.

Potrivit presei poloneze, judecătorul Igor Lubavitsky, care a fost desemnat să pronunţe sentinţa în cazul Poczobut, este un apropiat al regimului Lukaşenko şi în trecut a dispus condamnări dure împotriva disidenţilor belaruşi, pentru care a fost promovat şi decorat cu Ordinul de Onoare de către preşedinte.

Jurnalistul, care se află în arest din martie 2021, a refuzat să ceară clemenţă din partea lui Lukaşenko, iar cazul său a devenit un simbol al rezistenţei democratice.

Guvernul polonez i-a cerut lui Lukaşenko să îl elibereze pe Poczobut şi pe alţi disidenţi politici din minoritatea poloneză care sunt deţinuţi în Belarus, precum şi să pună capăt represiunii la care, potrivit Varşoviei, este supus acest grup de aproximativ 200.000 de persoane.

Varşovia şi Minsk au relaţii tensionate, ceea ce i-a determinat pe polonezi să decreteze, în februarie, închiderea comerţului terestru între cele două ţări.

Sursa foto: Ifj.org

Te-ar mai putea interesa și
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru reclamele din textele lor, o sumă de 5 milioane de dolari fiind alocată......
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este ...
Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară ...