Un lider al separatiştilor din Doneţk cere Rusiei trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Est

Pavel Gubarev, 'guvernatorul popular' al autoproclamatei 'Republici Populare Doneţk' (DNR), a cerut miercuri Rusiei trimiterea unei forţe de menţinere a păcii în estul Ucrainei, motivând că armata ucraineană desfăşoară în continuare atacuri cu diferite tipuri de arme în toate direcţiile, în pofida armistiţiului, care urma să funcţioneze în decurs de o săptămână până vineri, relatează Ria Novosti.
Economica.net - mie, 25 iun. 2014, 08:20
Un lider al separatiştilor din Doneţk cere Rusiei trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Est

Această solicitare intervine la o zi după ce şeful statului rus a cerut Camerei superioare a parlamentului federal să revoce autorizaţia de ‘utilizare a forţelor armatei ruse’ în Ucraina.

‘Noi respectăm decizia luată de către Vladimir Vladimirovici (Putin), dar considerăm de datoria noastră să sesizăm că Ucraina nu avea de gând să respecte obligaţiile luate în faţa comunităţii internaţionale şi a propriului popor’, scrie Gubarev pe pagina sa de Facebook.

Ucraina face totul cu un singur scop – semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană – iar o posibilă consecinţă ar putea fi trimiterea unei forţe de menţinere a păcii din UE în estul Ucrainei şi continuarea ‘genocidului’ împotriva populaţiei rusofone, scrie Gubarev în postarea sa.

‘De aceea cerem trimiterea pe teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk a unui contingent de menţinere a păcii rusesc’, afirmă Gubarev, indicând că această forţă ar putea să fie desfăşurată sub egida ONU, dar în care rolul principal să revină Rusiei.

Aşa-zisul ‘guvernator popular’ din Doneţk declarase mai devreme că încetarea focului decretată de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în realitate nu a existat. ‘Operaţiunea de represalii continuă, astăzi din nou ne confruntăm cu tiruri de artilerie, sunt din nou ucişi şi răniţi’, mai susţine el.

Preşedintele Ucrainei a anunţat marţi seara că ar putea să renunţe la armistiţiul decretat de el vinerea trecută în mod unilateral şi la care păreau să fi aderat şi separatiştii din Est, ca urmare a morţii a nouă militari ucraineni după doborârea elicopterului în care se aflau, în apropiere de Slaviansk.

Un elicopter Mi-8 a fost doborât marţi după-amiază cu o rachetă sol-aer portabilă, printre victime figurând trei ofiţeri SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei).

Rebelii susţin că elicopterul transporta trupe de desant în apropiere de Slaviansk, unde trupele ucrainene au întreprins un atac, dar care a fost respins de separatişti.

O altă versiune expune Kievul. Acesta susţine că elicopterul transporta echipamente pentru monitorizarea aplicării ordinului de încetare a focului, decretat de preşedintele Poroşenko.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut marţi Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) să revoce autorizaţia cu privire la ‘utilizarea forţelor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei’ în scopul normalizării şi reglementării situaţiei în regiunile din Est, ceea ce înseamnă că rebelii nu mai pot spera la un sprijin militar direct rusesc, conform analiştilor.

Unii observatori consideră însă că Putin şi-a schimbat doar tactica nu şi strategia, iar revocarea autorizaţiei privind o intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, care a acţionat timp de aproape patru luni, ar fi o nouă etapă în lupta Moscovei pentru Ucraina, la fel ca încercările de iniţia negocieri de pace între Kiev şi Doneţk.

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat, exact în perioada minivacanței cu consum redus de energie, în care energia este ieftină sau chiar cu preț negativ
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat, exact în perioada minivacanței cu consum redus ...
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat seara trecută și va mai fi repornită după finalul acestei minivacanțe. Nuclearelectrica spune că se fac reparații, dar......
Telemunca şi deconectarea, următoarele piese ale puzzle-ului muncii în Uniunea Europeană
Telemunca şi deconectarea, următoarele piese ale puzzle-ului muncii în Uniunea Europeană
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale Nicolas Schmit a asigurat în ajunul zilei de 1 Mai că telemunca ...
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru ...
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
Aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat ...