Un macedonean a primit o amendă de 400 de euro după ce l-a insultat pe preşedintele turc într-un mesaj postat pe Facebook

O instanţă macedoneană a pus în aplicare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o lege despre lezmaiestate pentru a-l proteja pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În acest sens, un tânăr cu dublă cetăţenie turco-macedoneană a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 de euro pentru postarea pe Facebook a unui mesaj ironic şi insultător la adresa liderului de la Ankara, scrie Global Voices, citată de News.ro. 
Economica.net - Dum, 03 sept. 2017, 10:35
Un macedonean a primit o amendă de 400 de euro după ce l-a insultat pe preşedintele turc într-un mesaj postat pe Facebook

Agenţia Anadolu relatează că persoana amendată pentru insultarea preşedintelui Erdogan este cunoscută doar după iniţialele EA.

Aceasta va trebui să plătească amenda, sau să execute o scurtă sentinţă în spatele gratiilor. Însă procedura juridică împotriva lui EA a început la finele anului trecut, când ambasadorul turc de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plângere penală, şi când fostul executiv era în continuare la putere în Macedonia.

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejează ”reputaţia unei ţări străine” şi stipulează că o ”persoană care are intenţia de a ridiculiza public o ţară străină, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui să plătească o amendă”.

Însă niciun judecător macedonean nu s-a folosit în ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoană pentru insultarea unui lider de stat străin, în vreme ce internauţii au reacţionat cu furie şi consternare la această ştire pe Facebook şi Twitter.

Filip Medarski – un important avocat din Skopje – a condamnat hotărârea judecătorilor, susţinând că aceasta nu se potriveşte cu practicile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Având în vedere că Macedonia este o membră a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii şi pentru justiţia de la Skopje.

Medarski a explicat că deşi o asemenea infracţiune există în Codul Penal, ea ar trebui să apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn, ci nu persoana care ocupă o funcţie la conducerea Turciei, scrie News.ro. 

În 2013, judecătorii CEDO au luat o decizie istorică în cazul Eon vs Franţa, care a pornit de la o vizită efectuată în 2008 de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy în localitatea Laval. În timpul deplasării, un cetăţean francez pe nume Herve Eon a ridicat în aer un banner cu mesajul ”dispari, fraiere”. 

Sarkozy folosise aceeaşi frază în urmă cu doar câteva luni, atunci când un fermier nu a vrut să-l salute la un miting agricol din Franţa.

Eon a fost arestat şi condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea preşedintelui Republicii. Deşi decizia a fost susţinută de Curtea de Apel şi Curtea de Casaţie, francezul s-a adresat magistraţilor CEDO, scrie News.ro. 

Aceştia din urmă au decis că sentinţa dată de justiţia franceză reprezintă o încălcare a libertăţii de expresie, care este garantată de articolul 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Macedonia este în schimb o ţară unde corupţia a infestat fiecare segment al societăţii, iar lipsa de respect pentru statul de drept şi încercările de limitare a libertăţii presei sunt la ordinea zilei pe scena politică din Skopje.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...