Un miliard de euro pentru metroul Otopeni – 1 Mai şi Eroilor – Universitate – Piaţa Iancului

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) va finanţa 7 proiecte de investiţii dedicate metroului, în valoare de peste 1,32 miliarde de euro, se arată în datele Ministerului Fondurilor Europene. Dintre acestea, doar 2 sunt proiecte noi preidentificate, în valoare de 953 milioane euro, restul de 5 fiind fazate.  Cele două proiecte noi sunt Magistrala 6 - 1 Mai - Otopeni (14,2 km; 9 staţii; 9 trenuri) şi Magistrala 5 - Secţiunea Eroilor (PS Opera) - Universitate - Piaţa Iancului (4,5 km; 5 staţii).
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 12:53
Un miliard de euro pentru metroul Otopeni - 1 Mai şi Eroilor - Universitate - Piaţa Iancului

Alocarea POIM, respectiv UE plus contribuţia naţională este de 726,2 milioane euro pentru cele 7 proiecte.

Pentru Magistrala 6 valoarea totală a investiţiei este de 600 milioane euro şi are planificată ca dată de finalizare ultimul trimestru al anului 2020. Data estimată pentru semnarea primelor contracte de lucrări este primul trimestru al anului 2017. În ceea ce priveşte Magistrala 5, aceasta are o valoare de 353 milioane euro şi ar urma să fie gata în ultimul trimestru al anului 2023. Semnarea primelor contracte de lucrări va avea loc în trimestru 3 din 2017.

Cele 5 proiecte fazate sunt Linia de metrou Magistrala 5 – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, Magistrala 4 Racordul 2 Secţiunea Parc Bazilescu- Străuleşti, Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera, Modernizarea instalaţiilor de ventilare de la metrou şi Modernizarea instalaţiilor de acces la metrou.

‘Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Naţional pentru Reformă şi cu Recomandările Specifice de Ţară, concentrându-se asupra creşterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor’, se arată în datele publicate pe site-ul MFE.

POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

Programul beneficiază de o alocare financiară de circa 11,8 miliarde euro, din care 6,94 miliarde euro – Fond de Coeziune, 2,48 miliarde euro – Fond European de Dezvoltare Regională şi 2,46 miliarde euro cofinanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...