Acord „excelent” pentru Brexit, anunţat de premierul Marii Britanii

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi pe Twitter că s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit, relatează AFP şi Reuters. Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a salutat joi acordul ''just şi rezonabil'' privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, convenit de Londra şi UE, transmite AFP citat Agerpres.
Economica.net - joi, 17 oct. 2019, 09:21
Acord

Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un nou acord al Brexitului, înaintea unui summit european la Bruxelles, a anunţat joi premierul britanic Boris Johnson, relatează BBC News citat de News.ro.

”Avem un nou acord grozav, care preia controlul înapoi”, a anunţat Johnson pe Twitter.

Cele două părţi au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât şi de Parlamentul European (PE).

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a salutat joi acordul ”just şi rezonabil” privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, convenit de Londra şi UE, transmite AFP citat Agerpres.

”Am obţinut un rezultat just şi rezonabil care corespunde principiilor noastre”, a declarat Barnier într-o conferinţă de presă, la scurt timp după anunţarea acordului cu Regatul Unit.

Potrivit lui Michel Barnier, premierul britanic Boris Johnson s-a declarat încrezător în capacitatea sa de a obţine sprijinul parlamentului de la Londra, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat optimist. El a apreciat că ”un acord este întotdeauna mai bun decât niciun acord” şi a dat asigurări că nu ar accepta niciodată un acord dacă acesta ”nu ar fi OK pentru Uniunea Europeană şi pentru Irlanda”.

Boris Johnson a anunţat joi dimineaţa pe Twitter că s-a ajuns la un „nou acord excelent” de Brexit cu Uniunea Europeană, cu câteva ore înainte de un summit european a cărui agendă este dominată de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 octombrie.

Johnson a făcut apel totodată la deputaţii britanici să aprobe acest acord în cadrul unei şedinţe extraordinare, sâmbătă, pentru a se putea concentra apoi „asupra altor priorităţi cum sunt costul vieţii, sistemul de sănătate, criminalitatea şi mediul”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-o scrisoare că va recomanda liderilor celor 27 să aprobe acest acord, adăugând că „este timpul” să se finalizeze procesul de divorţ şi să se treacă în cel mai scurt timp posibil la negocierile consacrate viitorului parteneriat dintre UE şi Marea Britanie.

În schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat în parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, şi-a reafirmat joi opoziţia faţă de acordul negociat între Londra şi UE, ceea ce face foarte nesigură adoptarea lui de către deputaţi.

 

 

 

 

 

Micul partid nord-irlandez DUP a aruncat însă o umbră de îndoială asupra adoptării textului în Parlamentul britanic, anunţând că nu-l poate susţine.

DUP a anunţat joi într-un comunicat că nu poate susţine propunerile lui Johnson ”în forma actuală”.

După anunţul premierului cu privire la încheierea acordului, DUP a anunţat că anunţul său este valabil în continuare.

Însă preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker apreciază că este ”un acord corect şi echilibrat”.

Johnson şi Juncker îndeamnă cele două parlamente să adopte acordul.

Lira sterlină a crescut cu 1% faţă de dolar, imediat după anunţarea acestui acord.

„Acolo unde există voință, există o înțelegere – avem una! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului Uniunii Europene să susțină această înțelegere”, a scris Juncker pe Twitter.

Acordul ar putea fi aprobat luni în Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European și votat joi, 24 noiembrie, în plenul de la Strasbourg, anunță jurnalistul Samuel Stolton de la Euractiv, citând surse din PE.

Consiliul European se întruneşte, în zilele de 17 şi 18 octombrie 2019 pentru a discuta despre ultimele evoluţii ale Brexitului, bugetul pe termen lung al UE şi priorităţile pentru următorii cinci ani, conform G4Media.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...