Un nou guvernator la Banca Naţională a Republicii Moldova

Ministrul moldovean al Finanţelor Octavian Armaşu a fost confirmat de Parlament în funcţia de guvernator al băncii centrale, de unde urmează să continue reforma bancară, în urma demisiei lui Sergiu Cioclea, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - vin, 30 nov. 2018, 08:52
Un nou guvernator la Banca Naţională a Republicii Moldova

Republica Moldova a hotărât să-şi consolideze transparenţa sistemului bancar, în urma scandalului ”dispariţiei” unui miliard de dolari, care a aruncat această fostă republică sovietică săracădin Europa de Est în haos, declara săptămâna trecută pentru Reuters Cioclea, scrie News.ro.

”Candidatura lui Armaşu la preşedinşia (băncii centrale) îndeplineşte cerinţele şi aşteptările FMI şi Băncii Mondiale (BM), care sunt importante pentru (Republica) Moldova, care are un program pe trei ani cu FMI”, a declarat înainte vot speakerul (preşedintele) Parlamentului Andrian Candu.

”Armaşu a fost un partener de încredere al preşedintelui în exerciţiu (al băncii centrale), inclusiv în colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi alţi parteneri externi ai (Republicii) Moldova”, a adăugat el.

Armaşu demisionează din funcţia de ministru al Finanţelor vineri. El urmează să fie înlocuit în funcţie, cu titlu interimar, de adjunctul său, până la desemnarea noului ministru.

Numirea lui Armaşu, în vârstă de 49 de ani, în funcţia de guvernator al Băncii centrale a fost salutată de investitori în Republica Moldova, care cred că acesta va continua reforme iniţiate de Cioclea în urma scandalului bancar.

Scandalul – cunoscut drept ”furtul secolului” – a condus la proteste de stradă, FMI şi Uniunea Europeană (UE) au suspendat ajutoarele acordate ţării, leul moldovenesc s-a depreciat puternic, iar inflaţia a atins un nivel de două cifre.

În urma scandalului, Banca centrală a acţionat în vederea unei consolidări a transparenţei proprietăţii bancare şi a supervizat vânzarea participaţiunilor marilor creditori către investitori străini.

Înainte de vot, Armaşu s-a angajat să facă tot ceea ce poate pentru ca relaţiile Republicii Moldova cu partenerii săi externi să rămână bune.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...