Un nou minim istoric pentru leu. Cursul a sărit de 4,5 lei pe interbancar

Cursul a urcat la 4,5050 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare şi a atins un nou maxim istoric, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 07:26
Un nou minim istoric pentru leu. Cursul a sărit de 4,5 lei pe interbancar

Precedentul record pe piaţa interbancară a fost înregistrat pe 25 mai, când după închiderea sesiunii de la Bucureşti paritatea a urcat la 4,5000 lei/euro pe pieţele externe.

Cursul a urcat la 4,4500 lei/euro încă din primele minute ale şedinţei de vineri, când euro a fost la 4,5000 – 4,45025 lei. Cotaţiile au fost cu 1,25 bani – 1,3 bani peste închiderea de joi, de 4,4875 – 4,4895 lei/euro.

Potrivit dealerilor, în prima oră au fost realizate tranzacţii şi la nivelul de 4,5050 lei/euro.

Ulterior, depăşirii maximului istoric pe piaţa interbancară, BNR a intervenit indirect în piaţă şi a vândut euro prin intermediul unei bănci din România. Astfel, cotaţiile au coborât în jurul orei 10:00 la 4,4985 – 4,5000 lei/euro.

În următoarele 20 de minute cursul a urcat la 4,4500 – 4,5020 lei/euro.

Paritatea leu/euro a început să crească uşor încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Nivelul de 4,4900 lei/euro a fost depăşit după închiderea şedinţei locale de joi, când cotaţiile au ajuns până la 4,4950 lei/euro.

Dezbaterea şi votul din Parlament asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu vor începe la ora 17:00.

Cursul de referinţă anunţat joi de BNR a urcat la 4,4796 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric. Cotaţia este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, când a fost înregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 0,43 bani, la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou record al ultimelor zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar. Un curs de referinţă mai mare a fost atins pe 5 iunie, atunci dolarul fiind la 3,5918 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Potrivit dealerilor, costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au crescut vineri la 402 puncte, de la nivelul de joi de 395 puncte.

Dobânzile la obligaţiunile României au început să crească uşor încă de joi.

Astfel, în cadrul licitaţiei organizate joi de Ministerul Finanţelor pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate la doi ani randamentul mediu pe an a crescut de la 5,82% la 5,97%, iar suma atrasă a fost cu puţin peste valoarea programată. Trezoreria a împrumutat 286,2 milioane lei, iar suma vizată era de 500 milioane lei.

Băncile comerciale au afişat vineri dimineaţă dobânzi de 5% 5,5% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, apropiate de cele de joi, de 4,93% – 5,39% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul din Hong Kong a aprobat noua lege privind securitatea naţională
Parlamentul local al Hong Kong-ului, Consiliul Legislativ, a votat în unanimitate marţi o nouă lege asupra securităţii naţionale, ce prevede închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni precum......
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator
Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se ...
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Şeful Airbus spune că problemele de la Boeing sunt un element negativ pentru întreaga industrie
Constructorul aeronautic european Airbus nu se bucură de problemele tehnice cu care se confruntă rivalul american Boeing, ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – Sondaj BEI
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice – ...
Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice şi prioritizează ...