Un nou model de business la Metro? Compania ar putea înlocui sistemul de franciză cu unul în care antreprenorul preia doar managementul magazinelor LaDoiPași

Retailerul german Metro, care a ajuns cu franciza sa LaDoiPași la peste 1.900 de unități, fiind cea mai mare rețea de magazine de proximitate din România, testează de aproximativ jumătate de an un nou concept dedicat zonei urbane, dar și un nou model de business. Noile magazine, deschise sub brandul LaDoiPași Extra, sunt operate direct de o companie a grupului Metro și ar putea fi date în management unor antreprenori.
Alina Stanciu - mie, 21 dec. 2022, 22:11
Un nou model de business la Metro? Compania ar putea înlocui sistemul de franciză cu unul în care antreprenorul preia doar managementul magazinelor LaDoiPași

Din informațiile Economica, neconfirmate oficial, Metro ar lucra la un nou model de business pentru magazinele sale de proximitate pe care le-a deschis până acum în franciză, sub brandul LaDoiPași.

Practic, pe viitor, compania ar urma să deschidă magazine în spații pe care le închiriază în nume propriu, cu stoc de marfă din platforma Metro, antreprenorii independenți urmând să preia doar managementul, printr-un sistem similar implementat până acum de retailerul Profi. 

Două magazine LaDoiPași Extra deschise și unul în proiect

De altfel, compania a lansat și un concept nou de magazin, dedicat zonelor urbane și peri-urbane, în care acest model de business s-ar putea aplica. Magazinele sunt operate de Metro Convenience România SRL, o entitate juridică creată în urmă cu 11 luni și deținută, potrivit termene.ro, de Metro Cash&Carry România cu o participație de 75% și Metro Ag cu 25%.

Mai exact, în iunie, retailerul a inaugurat  în Popești-Leordeni, primul său magazin LaDoiPași Extra, „un nou concept de magazin alimentar, care oferă consumatorului din mediul urban o atmosferă caldă, autentică, de apropiere și confort cu extra produse și servicii care se potrivesc nevoilor sale din orice moment al zilei”, după cum a anunțat compania.

Ulterior, în data de 24 noiembrie, Metro a lansat al doilea LaDoiPași EXTRA în Dobroești, anunțând în social media că este „magazinul consumatorului urban, fresh, convenient & exciting”.

la doi pasi extra

„Prin noile magazine LaDoiPași EXTRA, răspundem nevoilor clienților din orașe, le suntem aproape, la îndemână, în orice moment al zilei. Acest lucru este posibil, în special, datorită  zonelor de produse proaspete: Fruit & Veg, Fresh Meat, Food To Go & Ready Meal, Bakery & Coffee Corner”, a anunțat atunci compania, mulțumind, totodată, directorului de magazin.

Din informațiile noastre, compania și-a mai deschis însă un punct de lucru pe strada Sălaj, din Sectorul 5 al Capitalei, acesta urmând să fie primul LaDoiPași EXTRA din Capitală.

Noul model de business, spun sursele Economica, ar rezolva o problemă importantă a Metro – francizații LaDoiPași, deși au o serie de avantaje dacă își achiziționează marfa de la Metro, au libertatea de a cumpăra de unde doresc. Astfel, deși teoretic Metro își lărgește baza de clienți cu fiecare magazin LaDoiPași care se deschide, practic aceștia pot prefera alți distribuitori.

Potrivit informațiilor companiei, Metro susține francizatul LaDoiPași atât financiar, la deschiderea magazinului, cât și cu promovare, consultanță, oferte exclusive și prețuri bune la peste 10.000 de articole, precum și programe de loializare personalizate.

La Profi, spe exemplu, modelul de administrare prin agent presupune pentru antreprenor semnarea unui contract de colaborare în baza căruia retailerul oferă spre operare un magazin la cheie. Investițiile necesare pentru amenajarea spațiului, mobilierul, echipamentele pentru care se plătește cheltuieli curente de funcționare și stocul de marfă sunt deja achitate de Profi. În schimb, agentul Profi trebuie să vină în afacere cu experiența în comerț, să înființeze o firmă, să depună înainte de începerea colaborarii o garanție de cel mult 10.000 de euro.  Ulterior, trebuie să administreze cu succes magazinul în schimbul unui comision lunar din vânzari și a unui bonus anual.

Reţeaua LaDoiPaşi s-a extins accelerat în ultimele 12 luni, înregistrând peste 360 de inaugurări, astfel că acum numărul unităților depășește 1.900.

„Am reușit să deschidem în anul calendaristic 2021, 407 magazine în toate regiunile țării.  Ne-am setat obiectivul de a ajunge la 2.000 de magazine până în anul 2023 și să ne păstrăm poziționarea de cea mai mare rețea de magazine independente din România. Pentru anul 2022, ne vom concentra eforturile pe dezvoltarea de soluții digitale care să eficientizeze afacerile clienților noștri, pe extinderea rețelei LaDoiPași și pe optimizarea logistică, însă mai puțin pe extinderea rețelei de magazine”, spunea Adrian Ariciu, CEO Metro Cash&Carry, într-un interviu acordat Economica la începutul acestui an.

Detalii mai jos:

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...