Un nou risc la adresa Ucrainei – ‘Republica populară Basarabia’ în sudul regiunii Odesa – experţi

 Un nou punct fierbinte ar putea să apară pe harta Ucrainei, avertizează experţi de la Kiev, care atrag atenţia asupra unor planuri privind crearea unei aşa-numite 'Republici populare Basarabia' în sudul regiunii Odesa, la graniţa cu Republica Moldova, relatează miercuri agenţia de presă ucraineană Unian.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 11:28
Un nou risc la adresa Ucrainei - 'Republica populară Basarabia' în sudul regiunii Odesa - experţi

Încă de la începutul anului, au circulat cu regularitate informaţii în Ucraina, Rusia şi Republica Moldova despre posibilitatea creării unei aşa-numite ‘Republici populare Basarabia’ sau în unele variante a ‘Republicii Bugeak’ în sudul regiunii Odesa de către separatişti susţinuţi de Rusia, menţionează un raport al grupului de analiză Da Vinci AG din Kiev.

‘Se ia în calcul posibilitatea ca sfera de influenţă a ‘republicii Basarabia’ să se extindă şi asupra teritoriului Moldovei, ceea ce va crea un focar de instabilitate simultan în doua state, astăzi în zona de interes intens al Kremlinului’, potrivit aceluiaşi raport.

Referitor la această ‘nouă entitate’, experţii iau în calcul mai multe variante, între care şi cel mai urât scenariu pentru Ucraina, în cazul în care aceasta ar putea cuprinde zona situată la sud de Odesa, inclusiv Belgorod-Dnestrovsk şi raioanele Saratski (Sarata), Tarutinski (Tarutino), Arţizski (Arciz), Tatarbunar, Bolgrad, Chilia, Ismail şi Reni.

În cazul unui astfel de scenariu, situaţia se va destabiliza mai întâi în sudul Republicii Moldova – Găgăuzia (regiune autonomă), inclusiv în Taraclia şi Basarabeasca şi, în paralel, în Transnistria.

‘Iniţial, accentul ar putea fi pus pe crearea unei Găgăuzii independente, care ar putea pretinde zone din Republica Moldova şi Ucraina. Găgăuzia este astăzi principalul centru de atenţie al Kremlinului în regiune’, subliniază acelaşi raport.

Evenimentele-cheie care ar putea influenţa respectivul proces sunt, conform analiştilor, alegerile parlamentare în Republica Moldova (30 noiembrie), tentativa de destabilizare în perioada alegerilor şi în timpul formării noii echipe guvernamentale la Chişinău, precum şi alegerea guvernatorului (başcanului) Găgăuziei, programate pentru primăvara anului 2015.

În cazul destabilizării situaţiei în regiune şi creării ‘noii entităţi’, Rusia se va trezi cu un nou punct fierbinte în Ucraina şi Republica Moldova, ceea ce va elimina toate problemele legate de viitoarea integrare europeană a celor două republici până la rezolvarea conflictului, servind şi ca pretext pentru ‘dezgheţarea’ diferendului transnistrean şi începerea unei destabilizări de amploare a situaţiei, inclusiv în întregul sud-vest al Ucrainei.

Dacă acest scenariu va fi pus în aplicare, Ucraina nu va mai avea acces la porturile de la Dunăre, iar ‘noua entitate’ va servi drept cap de pod pentru o ofensivă asupra Odesei. În acest fel, se va deschide al doilea front împotriva Ucrainei, ceea ce va oferi Kremlinului posibilităţi mari de a prelua sub control sudul fostei republici sovietice din două direcţii în acelaşi timp.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții auto s-au scumpit din nou week-endul acesta, de data aceasta și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar vineri și a vizat doar benzina....
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe ...
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
De mai multe zile, peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina, ...
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată "stat ...