Un nou scandal de spionaj între Rusia şi SUA: Moscova interesată îndeosebi de sancţiunile împotriva băncilor sale

Autoritatile americane au anuntat luni punerea sub acuzare a trei cetateni rusi, suspectati de conspiratie în vederea comiterii unor acte de spionaj pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si colectare de informatii cu privire la posibilele noi sanctiuni împotriva bancilor rusesti, relateaza Ria Novosti, citând un comunicat al procuraturii federale din New York.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 05:01
Un nou scandal de spionaj între Rusia şi SUA: Moscova interesată îndeosebi de sancţiunile împotriva băncilor sale

Unul dintre suspecti, Evgheni Buriakov (39 de ani) a fost arestat de FBI, la 26 ianuarie, în Bronx ( New York), iar ceilalti doi – Igor Sporâsev (40 de ani) si Viktor Podobnâi (27 de ani) – au profitat de imunitatea diplomatica de care beneficiau si au parasit teritoriul SUA, evitând astfel retinerea, scrie Agerpres.

Potrivit Ministerului american al Justitiei, Evgheni Buriakov, angajat al Serviciului de Informatii Externe (SVR) al Rusiei, activa în cadrul reprezentantei unei banci rusesti (al carei nume nu se specifica, dar, conform Business Insider, ar fi vorba de Bnesekonombank) cu sediul în Manhattan. El se mai prezenta drept reprezentantul unui investitor rus, care ar fi intentionat sa deschida o retea de cazinouri pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Igor Sporâsev a activat în SUA în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2014 ca reprezentant comercial al Rusiei la New York.

Viktor Podobnâi a venit în State pentru noua luni în decembrie 2012 ca atasat al Misiunii permanente a Rusiei la Natiunile Unite.

Dupa cum au stabilit anchetatorii FBI, Sporâsev si Podobnâi îi dadeau instructiuni lui Buriakov, pe care agentii Biroului Federal de Investigatii l-au pus sub urmarire înca din martie 2012.

În acest timp, presupusii agenti rusi au avut aproximativ 48 de întâlniri în cadrul carora Buriakov i-a transmis lui Sporâsev diverse obiecte, între care o geanta, o revista, bucati de hârtie. Conform interceptarilor, înainte de întâlnire, cei trei vorbeau la telefon despre ‘carti’, ‘bilete la cinema’, ‘liste’, ‘umbrele’ etc, procurorii suspectând utilizarea de cuvinte cod.

Cei trei suspecti, acuzati de spionaj, colectau informatii în favoarea Rusiei, în special despre noile sanctiuni împotriva bancilor rusesti si despre evolutiile americane în domeniul energiei alternative. Ei mai sunt acuzati de racolarea unor locuitori ai orasului New York pentru reteaua lor de informatori.

Potrivit procurorului general al SUA, Eric Holder, acuzatiile formulate împotriva celor trei cetateni rusi ‘demonstreaza angajamentul nostru ferm fata de lupta împotriva tentativelor agentilor straini de a culege ilegal informatii secrete si de a recruta spioni pe teritoriul Statelor Unite’.

Presupusul agent SVR se afla în prezent în custodia autoritatilor americane. El urmeaza sa compara în fata unui tribunal la 9 februarie, când va fi pus oficial sub acuzare, riscând o pedeapsa de cel putin 10 ani de închisoare.

Justitia americana a refuzat sa-l elibereze pe cautiune, în timp ce inculpatul se declara nevinovat.

Avocatul sau din New York, Arkadi Buh, a calificat cazul împotriva clientului sau drept motivat politic, în contextul valului de sentimente antirusesti provocate de criza ucraineana. Daca astfel de încalcari ar fi fost comise de cetateni italieni sau britanici, ei nu ar fi fost arestati, sustine acesta.

Aparent, actualul scandal de spionaj pare sa fie cel mai grav de dupa cel din vara lui 2011, când SUA au destructurat o retea de 11 presupusi agenti rusi care activau ilegal în Statele Unite, printre care si rusoaica Anna Chapman.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...