Un nou set de reguli pentru asiguratori, după 13 ani de negocieri

Europa ar putea fi aproape de un acord pentru un nou set de reguli privind companiile de asigurări, după 13 ani de negocieri între politicieni, companii şi autorităţi de reglementare, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 13 nov. 2013, 08:48
Un nou set de reguli pentru asiguratori, după 13 ani de negocieri

Companiile şi oficialii europeni lucrează la un compromis asupra nivelului de capital necesar pentru produse pe termen lung, precum asigurarea de tip rentă, a declarat Ralph Koijen, profesor la London Business School, citând proiecte de acord recente, pe care le-a studiat.

Asigurătorii din ţări precum Germania, Franţa şi Marea Britanie au criticat setul de reguli, numite Solvency II, afirmând că acestea ar putea face produsele de economisire excesiv de scumpe, întrucât va fi necesar mai mult capital pentru a acoperi riscurile investiţiilor pe termen mai lung.

Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru discuţii, despre care firmele, inclusiv Allianz – cel mai mare asigurător din Europa, afirmă că ar putea aduce un acord pentru implementarea Solvency II.

Companiile de asigurări sunt cei mai mari investitori instituţionali din Europa, cu active sub management de 8.400 de miliarde de euro. Asigurătorii au rămas în urma băncilor în privinţa adoptării unui cadru de reglementare care să le ajute să reziste unei repetări a crizei financiare din 2008, scrie Bloomberg. Aegon, proprietarul firmei americane de asigurare Transamerica Corp, şi compania de reasigurare Swiss Re se numără printre instituţiile financiare ajutate de guverne după prăbuşirea Lehman Brothers.

Solvency II, care ar trebui să armonizeze alocarea capitalului faţă de risc la companiile de asigurări, ar fi trebuit să intre în vigoare anul trecut. Introducerea acestuia a fost amânată în mai multe rânduri din cauza unor motive precum calculul necesarului de capital la unele produse.

Asigurătorii intenţionează în prezent să implementeze viitoarele reguli de la începutul anului 2016, cu o perioadă de tranziţie, în cazul în care se va ajunge la un acord în timp util.

Orice înţelegere are nevoie de aprobarea Parlamentului şi Consiliului, în care sunt reprezentate cele 28 de state membre UE, iar noi întâlniri au loc frecvent înainte de a se ajunge la un proiect de acord.

În timp ce Europa continuă să dezbată Solvency II, organizaţiile la nivel global dezvoltă un cadru comun pentru reglementarea companiilor cu operaţiuni internaţionale. Astfel, Asociaţia Internaţională a Autorităţilor de Supraveghere pentru Asigurări (International Association of Insurance Supervisors – IAIS) pregăteşte un standard de capital care ar trebui lansat până la sfârşitul anului 2016, urmând ca implementarea să fie finalizată până în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...