O nouă monedă: Dolarul electronic va permite creditele la dobândă negativă şi desfiinţarea inflaţiei

Criza a forţat banca centrală a SUA, Federal Reserve (FED) să finanţeze economia dând credite cu dobândă aproape zero, dar niciodată zero sau cu dobândă negativă. Sistemul financiar actual nu permite astfel de credite. Un economist de la Universitatea Michigan a găsit mijlocul teoretic care ar putea sparge bariera dobânzii zero: dolarul electronic, potrivit Business Insider.
Economica.net - sâm, 23 nov. 2013, 21:49
O nouă monedă: Dolarul electronic va permite creditele la dobândă negativă şi desfiinţarea inflaţiei

Moneda electronică, dolarul în cazul SUA, nu are nimic de a face cu bitcoin-ul, moneda virtuală în care se fac deja tranzacţii de sute de milioane de dolari.

În vreme ce bitcoin funcţionează după principiul că nu are un emitent central, dolarul electronic ar putea fi emis chiar de Federal Reserve şi folosit într-o eventuală nouă recesiune.

În momentele critice al recesiunii, devine crucială finanţarea investiţiilor şi deci a reluării creşterii economice, cu bani cât mai ieftini, la dobânzi cât mai mici. FED practică încă dobânzi apropiate de zero.

Unii economişti au visat, ânsă, încă de la Marea Criză din 1929 – 1933 încoace, la credite cu dobândă negativă.

Ideea economistului Miles Kimball se bazează pe co-existenţa a două variante a aceleiaşi monede: dolarul şi e-dolarul, sau dolarul electronic, potrivit Business Insider.

Nu este vorba doar de bani de cont, înregistra în baze de date electronice. Ci de o monedă cu totul nouă, electronică, e drept, dar cu alte calităţi decât cea cunoscută.

O monedă duală, cu comportament electronic şi clasic totodată. Dolar şi e-Dolar.

Dacă FED ar scădea acum dobânzile la care refinanţează sistemul, cei ce economisec bani i-ar retrage pur şi simplu din bănci şi i-ar depune „la saltea”, decât să aibă pierderi. Dar ce fel de pierderi?

Dobânda negativă înseamnă că, de fapt, cel ce împrumută este plătit de creditor să-i ia banii.
Acum o bancotă de 100 de dolari valorează 100 de dolari în bancă. Dacă banca ar oferi pe aceşti bani o dobândă de -5%, deponentul ar pierde 5 dolari într-un an şi i-ar scoate din bancă.

„Aici intervine moneda duală” scrie Business Insider.

Ideea este ca deponentul să-şipăstreze suta de dolari în bancă, să fie înregistrat cu 95% în cont, dar  dacă vrea, după un an, să-şi scoată banii din bancă, să capete tot bancotă de 100 de dolari.

Astfel se va ajunge la o rată de schimb între dolarul electronic şi cel de hârtie.

După un an de dobândă de -5%, 100 de dolari = 95 de dolari e-dolari.  Această rată de schimb ar preveni stocarea dolarilor la saltea, ar menţine valoarea bancotei la nivelul real de 95 de dolari şi ar desfiinţa inflaţia, susţine economistul american.

„Asta o să se întâmple într-o bună zi”, a spus Miles Kimball, citat de Business Insider. „Să vă spun de ce: Sunt o mulţime de ţări pe lume. Unele ţări vor face treaba asta (dobânzile negative prin e – monedă, n.r.) şi va deveni mult maiuşor pentru celelalte s-o facă la rândullor, odată ce primele o vor fi făcut-o deja”.

Sau poate, aşa cum spune zicala: „Dolarul este moneda noastră şi problema voastră”, în cazulîn care inflaţia se va desfiinţa în SUA, all right, fiind extrădată în alte părţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...