Un nou tip de PC își va face apariția. De la calculatorul personal, la companionul personal

Am intrat într-o nouă eră. Până de curând, inteligența artificială a funcționat în mare parte în fundal - automatizând în liniște procesele și îmbunătățind performanța. Cu toate acestea, adoptarea la scară mare a inteligenței artificiale generative reprezintă o schimbare uriașă a modului în care oamenii interacționează cu tehnologia, prin intermediul limbajului natural și al conversației. Acesta nu este doar un val seismic, e o schimbare tectonică care va modifica pentru totdeauna modul în care trăim și lucrăm.
Mugur Pantaia - lun, 04 dec. 2023, 13:10
Un nou tip de PC își va face apariția.  De la calculatorul personal, la companionul personal

Mugur Pantaia, Managing Director HP Inc. România

Această amploare incredibilă și impactul potențial al inteligenței artificiale conferă o mare importanță cooperării internaționale, în special în ceea ce privește reglementarea. Summitul privind siguranța AI, organizat în noiembrie în Marea Britanie, a reprezentat un prim pas important, dar va fi nevoie de mai multă colaborare și de mai multe acțiuni pentru gestionarea și exploatarea eficientă a unei tehnologii cu adevărat revoluționare.

Un studiu privind potențialul economic al inteligenței artificiale generative a estimat că tehnologia ar putea adăuga peste 4 trilioane de dolari anual la economia globală în următorul deceniu, dacă este exploatată la potențialul său maxim. Și s-ar adăuga la cele 11 trilioane de dolari cu care se preconizează că vor contribui, la nivel global, inteligența artificială nongenerativă și alte forme de automatizare. 

Așadar, deși precauția este justificată, la fel de justificat este și entuziasmul – pentru că, odată cu marile schimbări, apar și mari oportunități.

O nouă eră pentru PC-uri

Până acum, experiențele celor mai mulți oameni cu inteligența artificială generativă au avut loc prin intermediul browserelor web și al cloud-ului, ceea ce implică toate provocările legate de fiabilitate, viteză și confidențialitate care vin la pachet cu orice platformă online cu acces liber și deținută de companii. Dar,  dacă inteligența artificială generativă este integrată pe PC, utilizatorii pot beneficia de toate avantajele, fără inconveniente.

Acesta este motivul pentru care inteligența artificială va schimba rolul computerului personal, la fel de semnificativ și fundamental cum a făcut-o internetul – redefinind ceea ce este și ceea ce face un PC – deoarece PC-ul cu inteligență artificială va permite unui număr mai mare de oameni să devină creatori de tehnologie, și nu doar consumatori de tehnologie.

Pentru a realiza acest lucru, lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri – reproiectând arhitectura PC-ului pentru o lume cu inteligență artificială, pe care oamenii o vor putea experimenta pe noile noastre modele începând cu 2024. Ne valorificăm punctele forte în domeniul ingineriei pentru a crea noi dispozitive puternice, optimizate pentru rularea modelelor locale de inteligență artificială. 

În mod esențial, securitatea și confidențialitatea la nivel de întreprindere permit soluții de inteligență artificială generativă personalizate – transformând PC-ul într-un companion personal inteligent. Unul în care puteți avea încredere că vă va păstra informațiile în siguranță, în timp ce execută sarcini în locul dumneavoastră, deoarece inteligența artificială integrată în dispozitiv poate accesa aceleași e-mailuri, prezentări, rapoarte și foi de calcul specifice ca și dumneavoastră.

Între timp, utilizarea inteligenței artificiale pentru îmbunătățirea performanței și funcționalității PC-urilor va accelera. Soluțiile Poly HP, de exemplu, au fost lider în industrie prin integrarea tehnologiei de învățare automată pentru a îmbunătăți experiența de lucru hibridă, incluzând totul, de la reducerea zgomotului și îmbunătățirea sunetului, până la camerele cu inteligență artificială care optimizează automat încadrarea, focalizarea și lumina pentru apeluri video de calitate superioară. HP Wolf Security a integrat, de asemenea, tehnologia bazată pe inteligență artificială pentru a scana continuu și a remedia automat potențialele amenințări, îmbunătățind protecția punctelor terminale.

O nouă eră a creativității umane

Noile cercetări demonstrează efectele pozitive ale inteligenței artificiale asupra productivității și calității muncii, pentru o serie de sarcini din activitatea zilnică a oamenilor: de la creativitate și gândire analitică, la persuasiune. Utilizarea ChatGPT-4 a crescut semnificativ performanța, sporind viteza cu peste 25%, performanța evaluată de oameni cu peste 40% și finalizarea sarcinilor cu peste 12%.

Imaginați-vă acum posibilele situații în care companionul personal (PC – Personal Companion) integrează datele interne ale companiei și datele de lucru personalizate, ajutându-vă în același timp să analizați rapid volume mari de informații publice, pentru a combina cele mai bune și mai relevante informații din ambele surse. Fie că sunteți în căutarea unor informații despre clienți, fie că efectuați evaluări financiare sau creați o prezentare – totul se poate face mai rapid, mai cuprinzător și confidențial, cu puterea inteligenței artificiale locale.

La fel cum inteligența artificială e folosită pentru a îmbunătăți performanța hardware, principalii furnizori de software își dezvoltă aplicațiile pentru a exploata și ei capacitățile locale de procesare a AI. Fie că utilizați Adobe Premiere Pro pentru grafică, Audacity pentru editare audio, Microsoft Teams și Zoom pentru colaborare sau suita Microsoft Office pentru productivitate – toate acestea ar putea funcționa mai rapid și ar putea oferi un sprijin mai personalizat.

Previzionăm, de asemenea, noi roluri și oportunități pentru experții în știința datelor și dezvoltatorii de inteligență artificială, precum și o cerere uriașă pentru Machine Learning as a Service (MLaaS) – pentru că fiecare companie va avea în cele din urmă propriul său model de inteligență artificială generativă privat și personalizat, pe care angajații îl vor folosi în siguranță. PC-urile vor rămâne ca principal punct de acces și rampă de lansare pentru această nouă tehnologie incredibilă.  

Angajații, dezvoltatorii și oamenii de știință vor avea nevoie de stații grafice dedicate și de platforme de colaborare comune, astfel încât să poată lucra împreună local și în cloud. Este tocmai ceea ce construim în parteneriat cu NVIDIA și prin noul portofoliu de dispozitive Z by HP.

Niciodată nu am fost atât de entuziasmați de viitorul PC-ului și de puterea inteligenței artificiale de a reinventa PC-ul așa cum îl știm. 

De-a lungul acestei călătorii, vom continua să învățăm din analiza datelor oferite de baza HP, care numără peste 350 de milioane de puncte terminale, astfel încât să înțelegem ce își doresc și de ce au nevoie oamenii cel mai mult de la un dispozitiv cu inteligență artificială integrată. Și, bineînțeles, folosim această tehnologie în propria noastră activitate, valorificând cele mai noi tehnologii de inteligență artificială generativă și învățare automată pentru a impulsiona transformarea digitală continuă a HP. 

Cu o abordare corectă din punct de vedere etic și strategic, aceasta este o revoluție de care poate beneficia toată lumea.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...