Un nou tronson de metrou se construieşte pe bani europeni. Tot Metroul a intrat pe fonduri UE

Extinderea Magistralei 4 de Metrou cu tronsonul Parc Bazilescu- Lac Străuleşti va primi 116 milioane de euro de la UE şi trebuie realizată până în 2016. Toate proiectele Metrorex sunt acum trecute pe finanţare europeană nerambursabilă.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 21:01
Un nou tronson de metrou se construieşte pe bani europeni. Tot Metroul a intrat pe fonduri UE

Comisia Europeană a declarat eligibil proiectul de infrastructură de metrou Magistrala 4, Racordul 2 – Sectiunea Parc Bazilescu – (PS Zarea) Străuleşti şi va finanţa lucrările cu 116 milioane de euro, fără TVA, dintr-un cost total de 172 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de finalizare a lucrărilor este 2016. „Se lucrează frenetic, puteţi merge să vedeţi şantierul”, a spus Aurel Radu, directorul Metrorex.

Acest nou tronson de metrou reprezintă  o extindere a liniei de metrou aflată deja în operare – Magistrala 4, Racordul 2 – Gara de Nord – Parc Bazilescu. Se realizează astfel legătura cartierelor din nord-vest cu Gara Basarab, Gara de Nord şi zona centrala, având conexiune cu linia in funcţiune, Magistrala 1, la staţia de metrou Basarab şi la staţia de metrou Gara de Nord.

„Se vor executa lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice, sanitare, ventilaţie şi curenţi slabi”, arată reprezentanţii Metrorex.

Şi aici, ca şi pe Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor, antreprenorul general al lucrării este compania italiană Astaldi. Aceasta conduce o asociere la care mai participă SOMET, TIAB şi UTI.

Practic, odată cu această nouă finanţare nerambursabilă a UE, toată reţeaua Metroului bucureştean va fi modernizată pe bani europeni, iar noile Magistrale sau secţiuni în construcţie, la fel, vor fi construite cu fonduri majoritar europene. Mai mult,şi noile trenuri pe care Metrorex le va cumpăra vor fi plătite cu bani de la UE.

Magistrala 2 şi Magistrala 4 de metrou se vor moderniza din bani europeni. Cele două proiecte au primit acceptul Comisiei Europene pentru finanţare pe POST-T şi vor costa împreună 538 de milioane de euro, din care contribuţia părţii româneşti repezintă 15%, potrivit reprezentanţilor Metrorex.

„La Magistrala 2 Pipera – Berceni, am fost declaraţi eligibili pentru o finanţare de 409 milioane de euro  fără TVA, pentru modernizarea staţiilor, achiziţia de material rulant, înlocuire căii de rulare, ventilaţie, plafoane şi altele. Lucrările încep în decembrie, anul acesta, şi se vor termina în a doua parte a lui 2017.

În banii pentru Magistrala 2 intră şi achiziţia trenurilor spaniole CAF, 16 trenuri în total, cu opţiune pentru încă 8. Plata acestor trenuri era, până acum, exclusiv în sarcina Metrorex. Regia a şi achitat un sfert din cele 106 milioane de euro, cât este valoarea contractului, iar restul va fi plătit din fonduri europene nerambursabile. „Putem spune că trenurile CAF se plătesc din fonduri europene”, afirmă Radu.

Şi lucrările la Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei -Eroilor, sunt finanţate din bani europeni. Costurile sunt de 1,2 miliarde de euro. Aici, lucrările la structura de rezistenţă trebuie finalizate până în septembrie 2015, altfel România pierde finanţarea europeană şi mai trebuie să şi returneze toate sumele primite până acum.

Mai mult, potrivit directorul Radu, şi Magistrala 1 Dristor – Pantelimon ar urma să fie reabilitată şi modernizată pe bani europeni.

Toate proiectele Metrorex ce au fost declarate ca fiind eligibile de finanţare europeană nerambursabilă depăşesc 1,5 miliarde de euro.

Metroul bucureştean are o reţea de 69 de kilometri, împărţiţi în patru linii magistrale, şi 51 de staţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...