Un raport Cisco prevede că tehnologia 5G va susține până în 2023 peste 10% din conexiunile mobile globale

Tehnologia 5G va suporta mai mult de 10% din conexiunile mobile globale până în 2023 iar viteza medie 5G va fi de 575 megabiţi pe secundă sau de 13 ori mai rapidă decât conexiunea mobilă medie, arată noul raport privind internetul de la Cisco, informează Agerpres.
Economica.net - mie, 19 feb. 2020, 14:41
Un raport Cisco prevede că tehnologia 5G va susține până în 2023 peste 10% din conexiunile mobile globale

„Datorită capabilităţilor avansate de performanţă, 5G va livra infrastructuri mobile mai dinamice pentru AI (inteligenţă artificială, n.r.) şi aplicaţii IoT (Internet of things, n.r.) emergente, inclusiv pentru maşini autonome, oraşe inteligente, servicii medicale digitale, conţinut video imersiv şi multe altele. În ultimii 50 de ani, în fiecare deceniu au fost lansate o nouă tehnologie mobilă şi inovaţii de ultimă oră. Cerinţele pentru lăţimea de bandă mobilă au evoluat de la apeluri vocale şi mesaje text până la video de înaltă definiţie (UHD) şi diverse aplicaţii de realitate augmentată/realitate virtuală (AR/VR). Consumatorii şi utilizatorii business din întreaga lume au permanent noi cerinţe şi aşteptări pentru reţelele mobile. Această tendinţă este mai evidentă prin adoptarea şi utilizarea aplicaţiilor mobile. Reţelele sociale, streaming-ul şi descărcările de conţinut video, productivitatea afacerilor, comerţul electronic şi industria de gaming vor determina creşterea aplicaţiilor mobile, cu aproape 300 de miliarde de aplicaţii descărcate până în 2023”, se precizează în documentul citat.

Raportul anual Cisco privind Internetul acoperă segmentul reţelelor mobile, Wi-Fi şi de bandă largă fixă, cu proiecţii cantitative privind creşterea utilizatorilor, dispozitivelor şi conexiunilor, precum şi legate de performanţa reţelei şi tendinţele relevante pe o perioadă de cinci ani (2018-2023).

Potrivit acestuia, până în 2023, 66% din populaţia globală va avea acces la internet (o comunitate de internet de 5,3 miliarde de oameni) şi vor fi aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni iar 45% dintre acestea vor fi mobile. În total, peste 70% din populaţia globală (5,7 miliarde de persoane) va avea conectivitate mobilă (2G, 3G, 4G sau 5G).

De asemenea, vor fi 3,6 dispozitive/conexiuni în reţea de persoană şi aproape 10 dispozitive şi conexiuni pe gospodărie. Aproape jumătate (47%) din toate dispozitivele şi conexiunile vor fi compatibile video în următorii trei ani.

Conexiunile globale 5G vor reprezenta 10,6% din totalul conexiunilor mobile, comparativ cu 0% în 2018.

Totodată, până în 2023 viteza medie de bandă largă va creşte de la 46 Mbps la 110 Mbps iar numărul hotspoturilor Wi-Fi6 va creşte de 13 ori reprezentând 11% din totalul hotspoturilor Wi-Fi publice. Vor fi aproape 628 de milioane de hotspoturi publice Wi-Fi la nivel global, în creştere de la 169 de milioane în 2018.

„Cercetările noastre relevă creşterea continuă a numărului utilizatorilor de internet, a dispozitivelor, conexiunilor şi o presiune mai mare pe reţele decât ne-am fi putut imagina. Informaţiile şi cunoştinţele prezentate în raportul nostru anual privind internetul ajută companiile, guvernele şi furnizorii de servicii din întreaga lume să-şi pregătească şi să-şi securizeze reţelele pentru a face faţă creşterii continue a conexiunilor şi aplicaţiilor. Planificarea strategică şi parteneriatele vor fi esenţiale pentru toate organizaţiile pentru valorificarea inovaţiilor şi investiţiilor tehnologice”, a declarat Roland Acra, Senior Vice President şi Chief Techonology Officer la Cisco.

Raportul anual Cisco privind Internetul este o previziune/analiză globală, regională şi la nivel de ţară, care evaluează transformarea digitală şi este dezvoltată de aceeaşi echipă de analişti care a creat raportul Cisco Visual Networking Index (VNI). Raportul prezintă date despre reţelele de bandă fixă, Wi-Fi şi mobile (3G şi conexiuni inferioare, 4G, 5G). Sunt oferite proiecţii cantitative privind creşterea numărului utilizatorilor de internet, a dispozitivelor şi conexiunilor, precum şi informaţii privind performanţa reţelei. Sunt, de asemenea, furnizate analize şi evaluări calitative în patru domenii strategice: aplicaţii, securitate, transformarea infrastructurii şi responsabilizarea angajaţilor şi a echipelor.

Te-ar mai putea interesa și
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi sperăm ca, până la finele lunii octombrie, să primim şi autorizaţie de construcţie, a declarat, joi,......
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Sindicaliştii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) vor strânge semnături în perioada imediat următoare ...
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Eviden, parte din grupul Atos, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au ...
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii ...