1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Un registru ilegal de evidenţă a romilor provoacă un val de nemulţumire în Suedia

Guvernul suedez şi şefii poliţiei şi-au exprimat indignarea faţă de o dezvăluire a presei cu privire la existenţa unui registru al poliţiei, în care sunt înscrişi peste 4.000 de romi.

23 sep, 2013 | Mediafax

"Sunt şocat", a afirmat ministrul suedez al Justiţiei, Beatrice Ask, citată de agenţia de presă TT. "Este interzisă utilizarea informaţiilor bazate pe originea indivizilor", a declarat ea, adăugând că a cerut explicaţii referitor la acest caz.

Potrivit cotidianului Dagens Nyheter (DN), poliţia a creat în 2012 o bază de date cu numele a 4.029 de persoane de etnie romă, inclusiv 1.000 de copii şi câţiva defuncţi. În acest registru sunt indicate adresele lor, numărul de securitate socială şi arborele lor genealogic.

"Registrul nu conţine informaţii privind criminalitatea (...). Acesta este un recensământ al legăturilor de rudenie", subliniază publicaţia. El a fost creat de către poliţia din Lund (sud), dar diferite ramuri ale poliţiei, inclusiv direcţia poliţiei naţionale, au acces la acesta, precizează DN.

"Este cel puţin revoltător", a afirmat ministrul Integrării, Erik Ullenhag, citat de TT.

"Informaţiile publicate de DN constituie, potrivit datelor pe care le-am primit, un dosar de analiză din cadrul unei anchete privind criminalitatea, iniţiat de poliţia din Scania (sud). În baza informaţiilor pe care le deţin, pot considera că nu există nici o bază legală şi că acest fapt este inacceptabil", a declarat şeful poliţiei naţionale, Bengt Svenson, citat într-un comunicat.

Poliţia a promis că va oferi explicaţii privind crearea acestui registru.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO