Un român din zece nu ştie numărul terminalelor inteligente conectate din propria locuinţă – studiu

Unul din zece români nu cunoaşte numărul terminalelor conectate din propria locuinţă, iar 46% dintre cei care deţin astfel de terminale se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, relevă un studiu comandat de Bitdefender, citat într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 31 mai 2017, 09:56
Un român din zece nu ştie numărul terminalelor inteligente conectate din propria locuinţă - studiu

‘De multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deşi s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din şapte orăşeni spune că locuieşte într-o casă inteligentă, deşi o familie de la oraş are, în medie, zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri şi televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Mai mult, unul din zece români nu cunoaşte însă numărul terminalelor conectate din propria locuinţă’, arată sursa citată.

Pe de altă parte, experţi în securitate cibernetică susţin că preţul nu trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziţie. ‘De regulă, clienţii nu se interesează de istoricul producătorului şi nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verifice dacă brandul cumpărat are o reputaţie bună şi este de încredere, dar şi să afle din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalţi’, susţin specialiştii.

Potrivit cercetării, circa 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj şi invadarea vieţii private.

În acest context, specialiştii în securitate cibernetică Bitdefender atrag atenţia asupra unor greşeli simple făcute frecvent de utilizatorii români de gadgeturi smart. Una dintre acestea este că utilizatorii îşi conectează toate dispozitivele în aceeaşi reţea Wi-Fi, fapt ce îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafaţa de atac şi reprezintă o potenţială poartă de acces. ‘Specialiştii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o reţea separată de cea în care îşi ţin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă datele de acces (nume utilizator şi parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu uşurinţă la laptopuri şi telefoane, dacă sunt conectate în aceeaşi reţea, şi pot accesa date confidenţiale’, notează experţii.

De asemenea, clienţii trebuie să ţină cont şi de securitatea dispozitivului, nu doar de funcţionalităţi, design şi performanţă, întrucât hackerii îşi pot construi reţele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ţinte, prin atacuri de tip DDoS.

În plus, după cumpărare, clienţii trebuie să se preocupe de intimitate şi securitate. ‘Parolele şi credenţialele de acces slabe, lipsa criptării informaţiilor sau softul neactualizat pot creşte riscul invadării vieţii private şi chiar al pierderii datelor personale. Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului şi a spiona activitatea locatarilor’, atenţionează specialiştii Bitdefender.

Producătorul de soluţii de securitate informatică Bitdefender a lansat Home Scanner, o aplicaţie gratuită pentru computer care scanează întreaga reţea şi avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităţilor de pe dispozitivele conectate la aceasta.

Home Scanner este disponibil la nivel global începând cu data de 31 mai şi foloseşte expertiza Bitdefender din domeniul securităţii Internet of Things (IoT) dobândită odată cu dezvoltarea Bitdefender Box, primul produs hardware care protejează dispozitivele conectate la internet.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...