1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Un român trebuie să muncească 219 ore ca să-şi ia iPhone, de cinci ori mai mult decât un neamţ sau un francez

Un locuitor din Bucureşti trebuie să muncească peste 219 ore pentru a-şi cumpăra un iPhone 6, varianta de 16 GB, de aproximativ cinci ori mai mult decât un locuitor al Berlinului (43 de ore) sau al Parisului (42 de ore). Şi pentru vecinii României iPhone-ul este un produs de lux, costând echivalentul a 231 de ore de muncă pentru un locuitor din Sofia sau aproape 184 de ore în Budapesta. Cum era de aşteptat, cel mai bine stau elveţienii din Zurich şi Geneva, care îşi pot cumpăra un iPhone 6 de 16 GB din 20, respectiv 21 de ore de muncă, precum şi americanii, unde telefonul este mai ieftin decât în majoritatea ţărilor europene. Pe de altă parte, ucrainienii din Kiev trebuie să muncească peste 627 de ore pentru un iPhone.

24 sep, 2015 | ECONOMICA.net

Datele reies dintr-un sondaj global realizat de UBS, cea mai mare bancă elveţiană, care a studiat preţurile retail şi salariile nete din 71 de oraşe din întreaga lume. Pentru a ilustra nivelul de trai, UBS a selectat patru produse disponibile la nivel mondial la acelaşi standard de calitate: iPhone 6 16 GB, Big Mac (burgerul de la McDonald's), un kilogram de pâine, respectiv un kilogram de orez. Studiu ţine cont şi de cursul de schimb valutar.

Ca putere de cumpărare, bucureştenii sunt aproape de vecinii bulgari şi unguri, dar şi de chinezi, mexicani şi peruani: locuitorii din Beijing şi Mexico City trag aproximativ 218 ore pentru un iPhone, iar cei din Lima 192 de ore, potrivit studiului UBS.

Locuitorii din Kiev îşi cumpără cel mai greu smartphone-ul american, după 627 de ore timp efectiv de muncă, urmaţi de cei din Nairobi, Kenya, şi Jakarta, Indonezia, cu 468 de ore, apoi New Delhi, India, 360 de ore, sau Cairo, Egipt, cu peste 353 de ore.

Achiziţionarea unui iPhone presupune mai puţină muncă decât în România în oraşe precum Bangkok, Tailanda (150 de ore), Bogota, Columbia (144 de ore), Istanbul (132 de ore), Kuala Lumpur, Malaezia (136 de ore), Moscova (158 de ore), Rio de Janeiro (139,9 ore), sau Shanghai (164 de ore).

În Europa, iPhone-ul le este cel mai la îndemână elveţienilor: cei din Zurich trebuie să lucreze aproximativ 20 de ore şi jumătate pentru telefonul-minune, iar locuitorii Genevei cu o oră mai mult. La Berlin, un iPhone poate fi cumpărat după 43 de ore de muncă, la Paris 42 de ore, la Londra 41 de ore, la Madrid în 60 de ore şi jumătate, la Roma în aproape 54 de ore, la Amsterdam în 50 de ore, Stockholm - 47 de ore, iar la Varşovia în 141 de ore şi jumătate, Praga 143 de ore, respectiv Atena în 98 de ore.

Cele mai scumpe oraşe din lume, inclusiv costul chiriilor, sunt New York, Zurich, Geneva, Oslo, Londra, Hong Kong, Chivago, Copenhaga, Sydney şi Tokyo, potrivit studiului UBS.

Bucureştiul este pe antepenultimul loc în topul celor mai scumpe oraşe, urmat doar de Kiev şi Sofia. Ca venituri, bucureştenii nu intră în ultimele 10 metropole din lume, fiind la un nivel similar cu Beijingul. Cele mai mari salarii nete din lume sunt în Zurich şi Geneva, urmate de Luxemburg, New York şi Miami.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO