1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Imobiliare

Un scor surprinzător: 11% România - 0% UE, la creşterea sectorului construcţiilor. Care este secretul

Veştile bune din sectorul construcţiilor din România alimentează prognozele privind creşterea economică din trimestrul al III-lea. Mai mult chiar, media lunară de creştere a construcţiilor în România surclasează media Uniunii Europene (UE), la capitolul volumul total al producţiei, potrivit unei analize a casei de brokeraj BT Securities. Care este secretul?

02 aug, 2015 | | ECONOMICA.net

Aparent surprinzător, sectorul de construcţii din Romania se numără „printre cele mai dinamice din Europa în acest an. Volumul total de producţie în construcţii a crescut pe primele cinci luni din 2015 cu o rată medie lunară de 11% faţă de anul trecut,  în vreme ce media în UE este 0%”, potrivit unei analize a casei de brokeraj BT Securities.

România face diferenţa faţă de UE la construcţiile de clădiri, capitol la care media creşterii din România este de peste 14%, iar în UE creşterea este negativă. La capitolul „lucrări de geniu civil” (adică  inclusiv autostrăzile) România este, desigur, mult în urma UE.

Principala explicaţie a avansului statisticilor româneşti faţă de statistica UE nu stă însă atât în progresul sectorului în cauză, cât în baza de raportare şi în sezonalitatea afacerilor din domeniu.

Aşa cum se vede în grafic, România a fost pe minus tot anul trecut, în vreme ce UE pe plus, în proporţii considerabile şi mai ales vara.

Totuşi, construcţiile au înregistrat un progres cert. Sectorul construcţiilor înregistrează un reviriment suficient de puternic pentru a fi domeniul cu cea mai semnificativă contribuţie la creşterea economiei României în trimestrul III, potrivit „anchetei de conjunctură” a Institutului Naţional de Statistică. Construcţiile sunt pe primul loc, iar comerţul abia pe locul doi.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut încă din primul trimestru din 2015, pe total, ca serie brută, cu 12,2%, în primele 4 luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Citeşte şi
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut


De asemenea, progresul în construcţii s-a văzut şi în sectorul materialelor de construcţii, care „au primul succes important după 2008”, potrivit analiştilor de la Tradeville, citaţi de ECONOMICA.NET.

Producătorii de materiale de construcţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „sunt bine poziţionaţi pentru mult-aşteptata revenire a cererii. În ultimii doi ani, unele companii şi-au restructurat creditele bancare şi şi-au majorat capitalul social, îmbunătăţind structura finanţării. În plus, unele companii şi-au reluat recent investiţiile, fie în facilităţi de producţie cu tehnologie de ultima oră, fie în extinderea personalului”, scriu analişti citaţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO