Un sfârșit de an volatil pentru „aurul negru”. Scenarii posibile pe piața petrolului

„Felul în care va funcționa efectiv procesul de fixare a unui preț-limită pentru petrolul rusesc transportat pe mare induce incertitudini suplimentare pentru oferta de pe piața petrolului, care se adaugă celor referitoare la evoluția măsurilor de închidere a unor regiuni în China, ori la mersul economiilor comprimate de inflație și tendința de creștere a dobânzilor. În aceste condiții, discuțiile despre scenariile de viitor trebuie să ia în considerare benzi de eroare considerabil mai groase decât în mod normal." arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.
Claudiu Cazacu - joi, 24 nov. 2022, 16:20
Un sfârșit de an volatil pentru „aurul negru

Petrolul tranzacționat în SUA a început anul la 75,69 dolari/baril, și a închis la 77,94 dolari pe baril sesiunea de miercuri, 23 noiembrie. Diferența modestă dintre aceste două capturi temporale ascunde povestea lucrurilor care s-au petrecut într-un an cu dislocări geopolitice masive.

Oscilații majore au ținut traderii în alertă, dar au fost completate de turnuri surprinzătoare.

Astfel, prima parte a anului a adus, pe seama izbucnirii conflictului din Ucraina, creșteri masive, cu un vârf de peste 130 de dolari/baril. În schimb, de la jumătatea lui iunie s-a observat un trend descendent, indus de reașezarea așteptărilor și sentimentului traderilor, dolarul tot mai puternic, așteptările referitoare la încetinirea economiei globale, o resetare a fluxurilor de petrol și erodarea consumului adusă de restricțiile din China.

Luni, informațiile despre o majorare a producției de către OPEC+ au generat alte scăderi, însă Arabia Saudită a negat, ulterior, informațiile. Prețurile au desenat un „canion”, scăzând brusc, păstrând o perioadă nivelul coborât, și revenind apoi, la fel de rapid, pe seama dezmințirilor.

E un semn al sensibilității pieței, indiferent de sens, și o avertizare că apele liniștite ale prezentului nu sunt o garanție a comportamentului viitor al pieței. Miercuri, petrolul a înregistrat o nouă scădere de peste 3% pentru Brent și peste 4% pentru WTI.

Stocurile de petrol au scăzut cu 1,1 mil. de barili mai puțin decât estimările, iar cele de benzină au crescut neașteptat cu 3,1 mil barili în SUA. Un alt factor de presiune descendentă, alături de menținerea restricțiilor în China: discuțiile despre instituirea unui plafon al prețurilor pentru țițeiul rusesc. Acesta urmează a fi stabilit, dar este văzut în zona 65-70 de dolari/baril potrivit unui oficial european, unele estimări anterioare mergând chiar spre 60 dolari/baril.

În perspectivă apropiată, începând din decembrie, piața ar putea deveni și mai volatilă. Data de 5 decembrie e foarte importantă în calendarele investitorilor: nu doar că ar putea oferi claritate în privința prețului-plafon pentru petrolul rusesc, transportat pe mare, dar e ziua așteptată pentru impunerea embargo-ului european.

Importuri din Rusia de 1,1 mil. de barili pe zi urmează să intre sub embargo, potrivit estimărilor IEA (Agenția Internațională pentru Energie). Nu e clar în ce măsură va fi Rusia capabilă să redirecționeze petrolul spre state precum India, Turcia sau China, ale căror importuri s-au stabilizat recent.

Față de previziunile de acum câteva luni, însă, mediul economic e diferit: așteptările de recesiune, fie și de scurtă durată, s-au înmulțit, venind inclusiv dinspre oficiali ai băncilor centrale, fie din Europa ori din SUA. Indicatorii de tip PMI oferiți de Markit, atât în industrie, cât și în servicii, se aliniază acestei tendințe, și sugerează contracție atât în Germania ori, la nivel agregat, în zona Euro, dar și în Marea Britanie și SUA.

Față de așteptări, datele din sectorul industrial din Germania au fost sensibil mai bune, contribuind la un nivel mai optimist și pentru întreaga zonă Euro, dar au rămas în regiunea care indică o scădere a activității. În acest timp, SUA a înregistrat o alunecare semnificativă și neașteptată atât pentru domeniul serviciilor cât și cel industrial.

Economiile slăbite consumă mai puțin, în timp ce, sub povara inflației, consumatorii devin mai atenți la deplasări, optimizând utilizarea vehiculelor sau căutând soluții de transport alternativ, cu efect asupra consumului de petrol, dar și a anticipărilor pentru consumul viitor.

Deși explicabilă post-factum, scăderea prețului petrolului, atât WTI cât și Brent, a constituit o surpriză, cu atât mai mare cu cât se află în contrast puternic cu salturile pronunțate din primele luni ale anului, și sancțiunile impuse Rusiei urmează să se înăsprească în curând.

Sentimentul actual de piață este unul relativ pesimist.

Piața petrolului este cunoscută, însă, pentru potențialul de a se răzgândi brusc. Ar putea fi luna decembrie una cu episoade de creștere pentru petrol? Dolarul american s-a oprit din apreciere, înregistrând recent o alunecare, și aprovizionarea pieței cu carburanți, în special motorină, ar putea forța desenarea unor noi lanțuri de aprovizionare.

Dincolo de mediul actual, care justifică prin prisma economiei reale îngrijorarea arătată de traderii de petrol pe piață, raportul risc/recompensă s-ar putea modifica, susținând și opinii mai optimiste. Astfel, unii participanți la piață ar putea vedea riscuri la adresa ofertei, creând posibilitatea unor episoade și, posibil, chiar a unei tendințe mai susținute de tip ascendent, depinzând de factori dificil de anticipat în prezent, în luna decembrie, este concluzia analistului XTB România.

Claudiu Cazacu este Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Despre XTB

Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali.

În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume.

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Compania Tesla a livrat pentru PepsiCo primul camion electric Semi. Prezent la eveniment, Musk a refuzat să dea detalii privind prețul, greutatea sau planurile de producție
Compania Tesla a livrat pentru PepsiCo primul camion electric Semi. Prezent la eveniment, Musk a refuzat să dea detalii ...
Directorul general al Tesla, Elon Musk, a livrat primul camion electric Semi al companiei către PepsiCo, fără a oferi previziuni actualizate pentru preţul camionului, planurile de producţie sau......
Biden propune o schimbare majoră a modului în care se organizează alegerile primare din Partidul Democrat, pentru a da mai multă putere afro-americanilor
Biden propune o schimbare majoră a modului în care se organizează alegerile primare din Partidul Democrat, pentru a da ...
Preşedintele Joe Biden a propus o schimbare majoră a calendarului primarelor Partidului Democrat, care ar întări influenţa ...
Ungaria va importa mai multă energie electrică, inclusiv din Azerbaidjan via Georgia și România, pentru a-și reduce dependența de gaze
Ungaria va importa mai multă energie electrică, inclusiv din Azerbaidjan via Georgia și România, pentru a-și reduce ...
Gazele naturale joacă un rol crucial în aprovizionarea Ungariei cu energie, dar o cale de reducere a dependenţei faţă ...
Întâlnire între Macron și Musk. Magnatul a promis că Twitter va elimina conținutul extremist și terorist
Întâlnire între Macron și Musk. Magnatul a promis că Twitter va elimina conținutul extremist și terorist
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care s-a aflat într-o vizită în Statele Unite, a declarat că platforma socială ...