Un sfert dintre companii vor face angajări în următoarele trei luni. În ce domenii şi regiuni

Un sfert dintre companiile din România anunţă că vor să facă angajări în al treilea trimestru al anului 2015, în timp ce 11% dintre ele anticipează concedieri, în acelaşi interval de timp, arată studiul Manpower privind perspectivele angajării forţei de muncă, reprezentativ la nivel naţional. Candidaţii vor avea cele mai mari şanse să se angajeze în companii mari şi mijlocii, în domenii precum industria prelucrătoare, imobiliare, transporturi, comunicaţii şi comerţ, potrivit aceleiaşi cercetări. 
Cristina Şomănescu - mar, 09 iun. 2015, 06:41
Un sfert dintre companii vor face angajări în următoarele trei luni. În ce domenii şi regiuni

Amintim că previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre proporţia angajatorilor care anticipează creşterea volumului total de angajări în compania lor şi proporţia angajatorilor care prevăd concedieri în organizaţia lor, în trimestrul următor.

Domeniile/sectoarele în care se vor face semnificativ angajări în următoarele trei luni

Candidaţii au cele mai mari şanse de angajare, în intervalul iulie-septembrie, în industria prelucrătoare (care a raportat o previziune netă de angajare de 19%), în imobiliare (care a raportat o previziune de angajare de 12%), transporturi, depozitare şi comunicaţii (cu o previziune de angajare de 11%).
Comerţul urmează în clasamentul domeniilor în care au fost anunţate cele mai multe angajări în următorul trimestru. Domeniul antemenţionat raportează o previziune de angajare de 9%. Totuşi, în comerţ avem cea mai abruptă scădere a intenţiilor de angajare faţă de cele anunţate în trimestrul precedent (mai precis, scădere cu 13 puncte procentuale).
Angajatorii din energie electrică, apă, gaze anunţă în continuare concedieri, arată studiul Manpower.

Regiunile în care s-au anunţat angajări masive în următoarele trei luni

Companiile din regiunea Vest vor face cele mai multe angajări, în următorul trimestru (aceştia raportează o previziune de angajare de 21%).
În clasamentul regiunilor unde se vor face cele mai multe angajări în următorul trimestru urmează, în această succesiune, Nord-Est, Bucureşti şi Ilfov, Nord-Vest, Sud, Sud-Est (acestea au raportat previziuni de angajare de: 8%, 7%, 6%, 5%, respectiv 4%).
În contrapartidă, angajatorii din regiunea Sud-Vest vor îngheţa angajările, în intervalul iulie-septembrie.

În ce fel de organizaţii ai cele mai mari şanse să îţi găseşti de muncă în următorul trimestru

Organizaţiile cu peste 250 de angajaţi şi organizaţiile mijlocii (care au între 50 şi 249 de angajaţi) vor să facă cele mai multe angajări în următoarele trei luni (primele au raportat o previziune de angajare de 15%, în timp ce organizaţiile de dimensiuni medii – o previziune de angajare de 12%).
În contrapartidă, organizaţiile foarte mici, cu până la 10 angajaţi, vor îngheţa angajările în intervalul iulie-septembrie, arată studiul Manpower.

„Piaţa este mai dinamică decât în trimestrele anterioare: mai mult de o treime dintre angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forţei lor de muncă şi doar 62% nu anticipează modificări. O mare parte a activităţii va fi pozitivă, dat fiind că 1 din 4 angajatori români anunţă intenția de a îşi creşte numărul de angajaţi, dar diferenţele dintre regiuni şi sectoare de activitate continuă să persiste. Aceasta înseamnă că cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-şi evalueze oportunităţile de angajare în ansamblu, pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forţă de muncă, cu niveluri diferenţiate de talente disponible sau deficitare, atunci când îşi formulează strategiile de creştere şi investiţie”, a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este cea mai cuprinzătoare cercetare din lume privind intenţiile companiilor de a face angajări sau, după caz, de a renunţa la angajaţi, în trimestrul următor.
ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și scădea numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.
Studiul Manpower este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă şi este utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor referitoare la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană – Monthly Monitor -, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 15 – 28 aprilie 2015, pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...