Un sindicat Renault a lansat o petiție pentru mutarea parțială a producției Dacia Sandero în Franța – VIDEO

Considerând un nonsens asamblarea în afara Franței unuia dintre cele mai vândute modele din țară, Dacia Sandero, oficialii sindicatului CGT au lansat o petiție prin care solicită relocarea unei părți a producției în Hexagon.
Robert Stan - mie, 19 mai 2021, 21:58
Un sindicat Renault a lansat o petiție pentru mutarea parțială a producției Dacia Sandero în Franța - VIDEO

Parte a puternicei Confederații Generale a Muncii, sindicatul CGT Renault agită din nou spiritele solicitând ca asamblarea modelelor Dacia Sandero și Renault Clio să fie făcută în Franța. Prin lansarea unei petiții online, organizația îndeamnă la „rebalansarea volumelor producției” astfel încât „asamblarea să fie realizată cât mai aproape de piețele de desfacere”.

Mai exact, utilizând aceleași cifre din 2018 pe care le-au prezentat și cu câteva luni în urmă când au lansat „Proiectul Industrial CGT Renault”, oficialii acestui sindicat consideră ilogică asamblarea a 365.000 de unități Renault Clio în Slovenia și Turcia atâta timp cât 123.658 dintre acestea sunt vândute în Franța, acolo unde uzina din Flins produce doar 73.966 unități.

Mai important chiar pentru români, același sindicat notează că „pentru al doilea an consecutiv Dacia Sandero a fost mașina favorită a francezilor. Dar acest vehicul nu este produs în Franța! O treime dintre modelele Dacia Sandero și Dacia Duster produse în est sunt importate în Franța fără ca vreunul să fie asamblat local.”

Pentru că reacțiile de al prezentarea „Projet Industriel CGT Renault” n-au fost încurajatoare, Laurent Giblot, reprezentant al CGT, și-a nuanțat de această dată declarațiile menționând pentru l`Argus că „obiectivul nostru nu este repatrierea producției din România sau Turcia, ci să creăm noi linii de producție în Franța”. Prin urmare, nu este vorba despre o relocare totală, ci despre o „rebalansare a producției”.

Pentru a găsi justificări acestei idei, Giblot menționează că „în Turcia, în afara perioadei Covid, uzina în care este produs Clio a funcționat șapte zile pe săptămână în trei schimburi de câte opt ore, iar producția a ajuns la 150% (n.n. – peste capacitate)”. În plus, cei de la CGT Renault sunt de părere că scăderea producției excedentare din statele estice ar duce și la o reducere a poluării pentru că uzinele din acele țări emit mai mult dioxid de carbon decât cele din Franța.

Cum materializarea unei astfel de idei ar duce la o creștere a prețului atât pentru Renault Clio cât și pentru Dacia Sandero din cauza costurilor mai mari de producție din Franța, Laurent Giblot are propriile calcule, departe de cele reale. El estimează că scumpirea ar fi de doar „100 de euro per mașină”.

Din nefericire pentru oficialii CGT Renault, ideea lor vine pe fondul unui plan mult mai exact și clar al lui Luca de Meo, directorul general al grupului francez, Renaulution, care prevede reduceri de costuri și nu cheltuieli suplimentare. De altfel pare limpede că sindicatul nu încearcă decât să găsească soluții, mai mult sau mai puțin viabile, de a proteja locurile de muncă ale angajaților francezi amenințați chiar de punerea în practică a planului întocmit de CEO-ul Renault. În plus, sindicatul francez uită sau nu știe (ceea ce ar fi mai grav) că Dacia Sandero este produsă la Mioveni doar în versiunea Stepway, grosul asamblării modelului fiind realizat la uzina Renault din Maroc.

Citește și:

– Dacia Sandero, al doilea cel mai vândut vehicul din Franța
– Grupul Renault a anunțat o pierdere record de 8 mld. euro pentru 2020

Te-ar mai putea interesa și
CGMB: Preţul de achiziţie al unui autobuz electric creşte de la 480.000 de euro la 620.295 de euro (fără TVA)
CGMB: Preţul de achiziţie al unui autobuz electric creşte de la 480.000 de euro la 620.295 de euro (fără TVA)
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de luni, majorarea valorii celor patru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional privind achiziţionarea a......
Cel mai mic euro din ultimele două luni – curs BNR 2 august 2021
Cel mai mic euro din ultimele două luni – curs BNR 2 august 2021
Leul se apreciază şi atinge cea mai ridicată valoare în faţa monedei europene din 27 mai 2021 şi până acum. Banca ...
Auchan, Carrefour şi Metro retrag de la comercializare mai multe tipuri de îngheţată din cauza prezenţei oxidului de etilena
Auchan, Carrefour şi Metro retrag de la comercializare mai multe tipuri de îngheţată din cauza prezenţei oxidului de ...
Metro Cash & Carry România, Carrefour şi Auchan retrag de la comercializare şi de la clienţi mai multe tipuri de îngheţată ...
ONRC: Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 17,66% în primul semestru din 2021
ONRC: Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 17,66% în primul semestru din 2021
 Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a fost, în primele şase luni din 2021, de 6.043, în creştere cu ...