Un singur nume nou pe piața birourilor din București în primul trimestru din 2019

Companiile au închiriat 105.000 mp de birouri în primul trimestru al anului cu 54% peste acelaşi interval din 2018. Aproximativ jumătate, 54.000 mp au reprezentat relocări, iar cererea nouă a scăzut cu 20%, la 29.000 mp, dintre care alte 20% au venit din partea operatorilor de spaţii de lucru flexibile. Pe piața din București a intrat o singură companie nouă, un operator de spații flexibile.
Răzvan Zamfir - mie, 24 apr. 2019, 09:26
Un singur nume nou pe piața birourilor din București în primul trimestru din 2019

Conform unor surse din piață, singura companie nouă ar fi New Work Offices, activă în segmentul co-working, prezentă pe piețele din Polonia, Cehia, Ungaria și Ucraina și, în prezent, în România unde a ocupat 2.800 mp în AFI Tech Park 1, clădire de 22.000 mp, unde va opera și sala de conferințe a clădirii dezvoltate de AFI Europe.

Potrivit Colliers International, volumul de livrări  de spaţii de birouri s-a cifrat la 93.000 mp, iar cererea a venit mai ales din partea firmelor de IT&C, în ciuda unei piețe tensionate a muncii.

„La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piața de birouri din București, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult față de valoarea din aceeași perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat ușor, deoarece, deși interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile și relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp – nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile”, spune Sebastian Dragomir, director Office Advisory la Colliers International. 

Împărțirea activității de închiriere în funcție de sector arată că segmentul de IT&C a condus detașat, înregistrând două treimi din cererea totală. El este urmat la mare distanță de companii de banking și financiar (16%) și de servicii profesionale (puțin peste 10%). În funcție de subpiețe, cererea raportată a venit în special din Vest și Centru Vest. 

Tot în acest trimestru au fost livrate în București câteva proiecte mari, precum The Mark dezvoltat de S Immo – aproape de Piața Victoriei, a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Partners, și cumpărate anul trecut cu 200 de milioane de euro de Dedeman sau noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth.

Stocul de birouri din Capitală ajunge astfel la un total de 2,5 milioane mp, iar până la finalul anului ar putea fi livrați încă aproximativ 250.000 mp.

Consultanții Colliers susțin că deși situația e destul de tensionată pe piața forței de muncă, majoritatea clienților companiei sugerează că angajatorii reușesc în continuare să-și găsească salariați în cele din urmă, iar prin prisma problemelor cu care se confruntă firmele pe piața muncii, România stă mai bine decât restul țărilor din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, noi locuri de muncă apar din ce în ce mai greu, astfel s-a remarcat și lipsa jucătorilor noi importanți intrați în București – în afară un nou operator de spații de co-working – nu au fost înregistrate nume noi pe piața de birouri – ceea ce a pus presiune pe cererea netă în ultimul an și jumătate. În cele din urmă, dinamica temperată din piața forței de muncă va fi în contradicție cu ritmul puternic al livrărilor. Dar, deși construcția a peste 400.000 mp de noi spații de birouri moderne a început deja (și alte șantiere sunt programate să înceapă), Capitala se clasează printre orașele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa.

Totuși, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat. Clădirile vechi, dar bine poziționate și calitative, precum și proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din Capitală s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...